Naturactor Cover Face, Summer Cake, Pressed Powder dan Silky Lucent Powder

NATURACTOR Cover Face (by Meiko) ni adalah Jepun punye product, produk ni sgt BERKUALITI dan MURAH. saya percaya, ianya mampu dimiliki oleh semua golongan 😉 Apa yang menyebabkan Cover Face ni best sangat? Let’s see the ingredients.. Antara kandungan UTAMA dalam Cover Face adalah:

~Jojoba Oil (Minyak Jojoba)
~Rice (Beras)
Kebaikan Cover Face:
1) Minyak Jojoba memang terkenal dengan fungsinya untuk melembap. So, dengan adanya ingredient ni, Cover Face mampu membantu untuk menghidratkan kulit, menjadikan kulit lebih lembut, dan cantik berseri.

2) Cover Face ni jugak adalah rice based powder, so ia menyerap minyak berlebihan yang dihasilkan oleh kulit, menyeimbangkan kelembapan kulit agar tidak berminyak, menghasilkan kulit yang bebas dari keradangan dan jerawat.

3) Kombinasi dua ramuan di atas mampu menghasilkan kulit yang lebih sihat, lembut dan berseri.

4) Cover Face juga terkenal sebagai ”moist powder foundation” – yang bertindak sebagai bedak asas dan pelembab. Sambil menjadi foundation (menutup cela di muka), ia juga bertindak sebagai pelembap pada kulit.

5) Bertindak sebagai pelindung dari sinar UV, menjadikan kulit tidak mudah gelap apabila terdedah kepada sinaran matahari, juga mengelakkan pigmentasi (act as sunblock too)

6) Tidak menutup pori2 di muka, ringan, tidak melekit, tidak bertompok2 apabila dipakai.

7) Bertindak sebagai 3-dalam-1 foundation; sebagai bedak asas, pelembab, dan juga sunblock.

Mengapa ada 2 jenis packaging? 
Jawapannye simple, satu Made in China (telah diformulasikan semula di China), satu lagi Made in Japan. Saya xpasti samada dua2 nya mempunyai kualiti yang sama atau tidak, sebab produk China ni dijual dengan harga yang jauh lebih murah drp Jepun. Jadi, it’s up to you (pengguna) untuk membezakan yang mana lebih baik, dari segi kualiti dan kepuasan menggunakan produk tersebut. Kat bawah ni saya lampirkan contoh Cover Face packaging dari China dan Jepun.
Cover Face from China
Cover Face from Japan
The HUGE difference between China and Japan product is the availability of the color tones. Kalau yang originally from Japan, the color tone choices quite limited, ade 5 jenis tone je yg available, iaitu 130, 140, 141, 151 dan 171. TAPI other color tones available in their foundation range. Kirenye, utk dapatkan tone color yang laen, anda boleh dapatkannya dengan NATURACTOR foundation. NATURACTOR Cover Face and Foundation adalah based on the same ingredients, tp Cover Face sesuai untuk light make up, Foundation sesuai untuk heavy make up.
Kalau product yang diformulasikan semula di China, range dia lebih banyak, 130, 140, 141, 150, 151, 152, 153,  161, 171, 181, which showed below:
Color tones available (product re-formulated in China)
So, macamana nak bezakan yang original atau tidak? 
1. Berat NATURACTOR Cover Face adalah 20gBUKAN 25g seperti yang dijual oleh sesetengah pihak.
2. Kalau keluaran Jepun, tulisan atas botol adalah “NATURACTOR”, tapi kalau keluaran China, tulisan atas NATURACTOR, tp dalam TULISAN CHINA.
3. NATURACTOR Cover Face keluaran Jepun botol dia colour putih solidBUKAN transparent. Contoh seperti kat bawah:
Original Cover Face container(from OFFICIAL Cover Face website in Japan)
4. Untuk yang dari Jepun (yang saya beli sendiri di Jepun ni), TIADA hologram diperlukan, cuma ada satu kod KHAS di bawah botol.
5. Kalau yang dari China, WAJIB ada hologram. Dan hologram pon, bukan sebarang hologram, mungkin hologram ade yg tipu kan.. nak tau hologram yg asli seperti kat bawah:
Disebabkan saya ni xreti bahasa China, jadi saya xdpt nak terangkan lah lebih detail, tapi saya pasti tgk drp gambar boleh faham kot cane nk tau hologram asli. Ni saya ambil dari OFFICIAL naturactor website dari China. 
Kenapa yang Jepun punya xde hologram?
Sebab di Jepun ni kawalan kosmetik mmg sangat ketat. Tidak seperti di China, kat Jepun ni sangat sangat susah untuk jumpa produk tiruan, jadi apa yang dijual di Jepun, I can guarantee, it’s 100% original.
Jadi, saya menjual NATURACTOR Cover Face (by Meiko) yang MADE IN JAPAN.
– 100% ORIGINAL, atau jaminan WANG ANDA DIKEMBALIKAN 🙂
– Kenapa saya yakin sangat dengan ketulenan produk yang saya jual? sebab saya saya membeli SENDIRI produk2 ni dari BOOTH Meiko di Tokyo, Jepun. 
Disebabkan saya menjual produk NATURACTOR Cover Face from Japan, jadi hanya ada 5 tone color yang available, 130, 140, 141, 151 dan 171, warna seperti di bawah:
#130 : very fair skin (chinese skin)
#140 : very fair skin (malay skin)
#141 : fair skin (malay skin)
#151 : medium skin (typical malay skin)
#171 : for concealer
Naturactor Cover Face Japan
Naturactor Cover Face

Naturactor Cover Face

Naturactor Cover Face 130

Naturactor Cover Face 140

Naturactor Cover Face 141

Naturactor Cover Face 151

Naturactor Cover Face 171

To order: 
Kindly contact our agents HERE
100% ORIGINAL Cover Face from Japan (20g)

———————————–


2) SUMMER CAKE (FOUNDATION)
NATURACTOR Summer Cake (Foundation)
100% ORIGINAL, MADE IN JAPAN


Foundation berbentuk powder
Sesuai bagi muka yg cepat berpeluh
Terdapat dalam 5 tone warna

#630 : very fair skin (chinese skin)
#642 : very fair skin (malay skin)
#643 : fair skin (malay skin)
#650 : medium skin (typical malay skin)
#670 : for concealer


Naturactor Summer Cake

Naturactor Summer Cake

Naturactor Summer Cake



100% ORIGINAL, MADE IN JAPAN 🙂

To order: 
Kindly contact our agents HERE
—————————————

3) NATURACTOR PRESSED POWDER
#430 – untuk kulit cerah – pinkish (Chinese skin)
#441 – untuk kulit melayu cerah (Fair Malay skin)
#451 – untuk kulit sawo matang/medium (Typical Malay skin)

#470 – concealer (warna putih)

Naturactor Pressed Powder

Naturactor Pressed Powder

Naturactor Pressed Powder

Naturactor Pressed Powder 430

Naturactor Pressed Powder 441

Naturactor Pressed Powder 451

Naturactor Pressed Powder 470


To order: 
Kindly contact our agents HERE
———————————————————-

4) NATURACTOR Silky Lucent Powder, 25g

MADE IN JAPAN



#31 – untuk kulit cerah (Chinese skin)
#41 – untuk kulit melayu cerah (Fair Malay skin)
#51 – untuk kulit sawo matang/medium (Typical Malay skin)


Naturactor Silky Lucent Powder


Naturactor Silky Lucent Powder

Naturactor Silky Lucent Powder

Naturactor Silky Lucent Powder 31


Naturactor Silky Lucent Powder 41

Naturactor Silky Lucent Powder 51

To order: 
Kindly contact our agents HERE

10 thoughts on “Naturactor Cover Face, Summer Cake, Pressed Powder dan Silky Lucent Powder

  1. saya dah beli naturactor foundation from other blog. hari ni baru jumpa blog ni..cedih..saya beli yg dari china, masa tu xtau yg beza naturactor jepun n china.harga pun lg mahal dari yg akak jual.xpe, pasni saya tau dah nak beli kt mana.
    cuma saya nak tanya, kalau nk pakai naturactor foundation ni, kena pakai toner n mosturiser dulu ke? if pakai toner shj boleh ke, atau cuma cuci muka sahaja tanpa toner n mouisturizer trus pakai naturactor boleh ke? minta tips the best way to wear faundation ni. thank you!

  2. Oh noooooo. I just make a payment for Naturactor Foundation from this blog http://irinesweethouse.com/. And obviously yang China made. And she sell it at RM45. Arghhhhh! Rasa nak terjun tingkap!

    And now I a bit hesitate nak guna after read your blog. Anyway, big thanks for your details explanation sis.

  3. memang banyak yang from China, kena hati hati..saya sangat sukakan naturactor dan octard…dua dua best…beli masa duk jepun dulu…sekarang saya pun dah menjual barang barang meiko yg best ni 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *