MAKE UP REVIEW: Naturactor Summer Cake

After few days mencari2 produk yang bagus utk direview (semua produk MEIKO pun mmg bagus, cuma nk pilih tu pening kepala,haha!), so I came out with this product – Naturactor Summer Cake – memandangkan ramai yang bertanya kepada saya & confuse product ni dengan Naturactor Pressed Powder.

Apa itu Naturactor Summer Cake?
Naturactor Summer Cake adalah sejenis foundation yang berbentuk seperti compact powder. Ianya bukan compact powder walaupun ada sesetengah orang menggunakan sebagai compact powder.

Siapakah yang sesuai menggunakan Naturactor Summer Cake?
Naturactor Summer Cake, as the name suggests, ia nya digunakan semasa summer di Jepun. Ini kerana, pada musim panas (summer) kulit orang2 Jepun lebih mudah berpeluh . Jadi untuk iklim seperti di Malaysia yang sentiasa panas sepanjang tahun, Naturactor Summer Cake lebih sesuai bagi mereka yang mempunyai kulit yang mudah berpeluh atau yang mempunyai kulit berminyak.

Bagaimana untuk menggunakan Naturactor Summer Cake dengan betul?
Naturactor Summer Cake WAJIB digunakan dengan menggunakan span yang basah atau span khas untuk Naturactor Summer Cake. Jika anda menggunakan span selain dari span khas utk Naturactor Summer Cake, anda perlu menggunakan span jenis foundation (latex span), bukan span seperti span compact powder.

Amat perlu menggunakan span yang dibasahkan, kerana jika anda menggunakan span kering Naturactor Summer Cake TIDAK akan melekat pada span anda. Jadi anda tidak akan dapat kesan seperti yang sepatutnya.

Span Summer Cake original from MEIKO Japan

Bolehkah Naturactor Summer Cake menggantikan bedak compact?
Naturactor Summer Cake fungsi asalnya adalah untuk foundation bagi yang mempunyai kulit yang cepat berpeluh/oily. Jadi ia tidak sesuai utk digunakan bagi menggantikan compact powder.

Apa perbezaan Naturactor Summer Cake dengan foundation MEIKO yang lain?
Naturactor Summer Cake adalah sangat recommended jika anda mencari foundation powder-based yang memang tahan utk kulit oily/cepat berpeluh. Tetapi jika anda mencari foundation yang tahan lama & coverage yang bagus, anda mungkin perlu mencuba Naturactor/MCCT.

Testimoni customer yang guna Naturactor Summer Cake

Berapa lama 1 bekas Naturactor Summer Cake boleh bertahan?

Jika anda menggunakan Naturactor Summer Cake setiap hari, 1 bekas boleh bertahan sehingga 5-6 bulan. Akan tetapi jika anda jarang menggunakan Summer Cake ini, ianya boleh bertahan sehinggal 1-2 tahun! Jimat kan? 🙂

Berapa berat Naturactor Summer Cake? 
Berat Summer Cake 16g.

Adakah Naturactor Summer Cake Halal?
Ye, Summer Cake Halal & boleh dibawa solat.

Berapa tone yang available untuk Naturactor Summer Cake?
Ada 5 tone yang available seperti berikut:

Tone utk Naturactor Summer Cake

#630 – Tone paling cerah , sesuai utk tone seperti Emma Maembong
#642 – Tone kedua cerah, sesuai utk tone seperti Nelyda Senrose
#643 – Tone melayu cerah, sesuai utk tone seperti Nora Danish
#650 – Tone sawo mtg/medium/natural, sesuai utk tone seperti Fasha Sandha
#670 – Concealer, utk tutup cela seperti jerawat/jeragat

Berminat utk order Naturactor Summer Cake atau any MEIKO Product ORIGINAL FROM JAPAN?
To order: SMS/WHATSAPP 0133986129
Email: zunitaramli@gmail.com
Facebook: facebook.com/naturactorcollectionspage
Instagram: @elegancecosmetics

NATURACTOR SUMMER CAKE vs NATURACTOR PRESSED POWDER

Ramai sangat2 tanya saya apa beza Naturactor Summer Cake & Naturactor Pressed Powder ni? Ramai confuse sbb bentuk mcm nak sama, tp sebenarnya memang BERBEZA!

NATURACTOR SUMMER CAKE
Naturactor Summer Cake, seperti nama ianya sesuai dipakai pada waktu “Summer” atau Musim Panas. Tetapi memandangkan di Malaysia sepanjang tahun memang Musim Panas (& musim hujan hujung tahun ;p), so summer cake ni mmg sesuai dipakai sepanjang tahun di Malaysia.

1. Jenis kulit
Kebiasaannya, pada musim panas ramai orang mudah berpeluh. Ini membuatkan Naturactor Summer Cake sangat sesuai dipakai pada Musim Panas kerana ianya menyerap peluh dengan sangat efektif! Kalau di Malaysia, ianya sesuai dipakai oleh orang yang berkulit berminyak (oily skin) & juga bagi mereka yang sangat mudah berpeluh.

2. Fungsi
Walaupun dalam bentuk seakan bedak kompak (compact powder), tetapi jangan tersilap! Naturactor BUKAN sejenis bedak kompak tetapi adalah FOUNDATION. Oleh itu, Naturactor Summer Cake ini PERLU dipakai dengan span basah/lembab. Jangan pakai dengan span kering ya, confirm xjadi.

3. Cara penggunaan
Disebabkan Naturactor Summer Cake ini adalah FOUNDATION, jadi ia WAJIB dipakai dengan menggunakan SPAN BASAH atau SPAN KHAS bagi summer cake ni. Jika anda menggunakan span kering, Naturactor Summer Cake TIDAK akan melekat pada span kering, jadi anda tidak akan dapat hasil seperti yang diharapkan.

NATURACTOR PRESSED POWDER
Naturactor Pressed Powder — sama seperti nama — adalah powder yang di”pressed”kan atau bahasa mudahnya bedak kompak (compact powder).

1. Jenis kulit
Naturactor Pressed Powder sesuai digunakan utk semua jenis kulit – samada normal, kering, berminyak mahupun kombinasi. Akan tetapi, jika anda mahu menggunakan Pressed Powder sahaja, ianya lebih sesuai bagi mereka yang berkulit dry/normal. Jika anda mahu membuat as finishing touch atau touch up sahaja (pakai lepas foundation), semua jenis kulit sesuai pakai.

2. Fungsi
Seperti yang dinyatakan di atas, Naturactor Pressed Powder adalah bedak kompak. Ianya sesuai dipakai sebagai finishing powder (selepas guna foundation) ataupun sebagai touch up powder.

3. Cara penggunaan
Naturactor Pressed Powder boleh digunakan dengan span kering SAHAJA. Anda tidak perlu basahkan span utk menggunakan Pressed Powder ni. Nanti basah, susah pulak nk apply compact powder ni kan? -.-“

Perbezaan Naturactor Summer Cake dan Naturactor Pressed Powder. *Harga adalah sah semasa artikel ini ditulis, tidak termasuk pos.

To order: SMS/WHATSAPP 0133986129
Email: zunitaramli@gmail.com
Facebook: facebook.com/naturactorcollectionspage
Instagram: @elegancecosmetics