[Fakta atau Auta?] Naturactor Cover Face menyumbat pori-pori?

Beberapa hari lalu ada seorang pelanggan  whatsapp saya, dia kata nak beli foundation. Tapi dia ragu-ragu sebab katanya, ada Make Up Artist (MUA) yang agak terkenal memberitahu dia yang Naturactor ini menyumbat pori-pori! Jadi dia mahu kan kepastikan samada betul kah Naturactor Cover Face ini menyumbat pori-pori atau tidak.

Apa kata anda? Adakah anda yakin Naturactor Cover Face menyumbat pori-pori? Apa asasnya kenyataan sebegitu?

Biar saya jawab persoalan ini dengan 5 soalan di bawah:
Pertama, bagaimana anda boleh menyimpulkan bahawa sesuatu foundation itu menyumbat pori-pori?
Kedua, adakah anda tahu apa ramuan yang menyebabkan pori-pori tersumbat?
Ketiga, adakah anda tahu apa itu komedogenik (comedogenic) & bukan komedogenik (non-comedogenic)?
Keempat, adakah anda tahu apakah ramuan komedogenik (comedogenic) & bukan komedogenik (non-comedogenic)?
Kelima, adakah anda tahu ramuan kandungan Naturactor bagi mengatakan ianya menyumbat pori-pori?

Untuk menjawab soalan2 ini, saya jelaskan dulu kepentingan untuk memastikan make up anda tidak menyumbat pori2.

Mengapa Penting untuk Memastikan Kosmetik Anda Tidak Menyumbat Pori2?
Jika kosmetik/foundation anda tergolong dalam kategori yang menyumbat pori2, ianya boleh menyebabkan blackheads, whiteheads, jerawat dan sebagainya. Ini kerana kulit anda tidak dapat bernafas sebab kosmetik/foundation tersebut telah tersumbat ke dalam pori2 tersebut. Kebiasaanya, pencuci muka biasa TIDAK dapat membersihkan wajah anda dengan sempurna (sebab pori-pori dah tersumbat). Jika anda mempunyai kulit sensitif atau berminyak ianya akan memberi kesan lebih teruk seperti jangkitan pada kulit dan sebagainya.

Bagaimana Nak Tahu Kosmetik/Foundation Adalah Jenis yang Sumbat Pori-pori Atau Tidak?
Secara asasnya, ramuan kosmetik terbahagi kepada 2 – comedogenic (sumbat pori-pori) & non-comedogenic (tak sumbat pori-pori). Jadi jika anda mahukan foundation yang tak sumbat pori2, anda perlu mencari foundation yang jenis non-comedogenic.

 


Apa itu comedogenic & non-comedogenic dan bahan-bahannya?
Seperti yang dinyatakan di atas, comedogenic adalah bahan yang boleh menyumbat pori-pori & menyebabkan iritasi. Comedogenic kebiasaanya adalah oil-based tetapi tidak semua oil-based (& wax) adalah jenis comedogenic. Tetapi harus diingatkan, tidak semua kulit mengalami iritasi jika menggunakan ramuan comedogenic tetapi jika anda mempunyai kulit sensitif atau kulit yang mudah berjerawat, ianya penting untuk di ambil kira.

Non-comedogenic adalah bahan yang tidak menyumbat pori-pori & tidak menyebabkan iritasi. Non-comedogenic kebiasaanya adalah water-based.

Kebiasaanya, ramuan dikelaskan 0 – 5.
0 adalah non-comedogenic
5 adalah sgt comedogenic

Senarai ramuan comedogenic adalah seperti berikut:

 

Dari senarai ini, kita boleh tahu ramuan mana yang sangat menyumbat pori-pori (rate 5), ramuan yang mana jika boleh wajar dielakkan (rate 3,4). Rate 0,1,2 adalah utk ramuan yang tidak menyumbat pori-pori atau non-comedogenic. Jadi, ramuan selain dari yang disenaraikan ini kebiasaanya non-comedogenic .

Apakah ramuan Naturactor Cover Face (original) dari Jepun? Adakah ada ramuannya yang tergolong dalam comedogenic ingredients seperti yang disenaraikan?

Kandungan asas Naturactor Cover Face Jepun adalah seperti berikut:

Titanium oxide – non-comedogenic (tidak sumbat pori2)
Isocetyl myristate – non-comedogenic (tidak sumbat pori2)
Mica non-comedogenic (tidak sumbat pori2)
Polymethyl methacrylate non-comedogenic (tidak sumbat pori2)
Diisostearyl malate non-comedogenic (tidak sumbat pori2)
Iron oxide non-comedogenic (tidak sumbat pori2)
Polyglyceryl oleate -2 – non-comedogenic (tidak sumbat pori2)
Carnauba wax non-comedogenic (tidak sumbat pori2)
Candelilla wax non-comedogenic (tidak sumbat pori2)
Hydroxide Al non-comedogenic (tidak sumbat pori2)
Jojoba seed oil non-comedogenic (tidak sumbat pori2)
Tocopherol non-comedogenic (tidak sumbat pori2)

Kesimpulan : Adakah Naturactor Cover Face menutup pori-pori & tidak boleh digunakan seharian?
Dari senarai ramuann Naturactor di atas, semua kandungan asas Naturactor tidak mengandungi lansung comedogenic ingredients seperti yang disenaraikan. Jadi, boleh disimpulkan bahawa Naturactor Cover Face Japan adalah non-comedogenic, tidak menyumbat pori-pori & water-based. So, ianya amat sesuai utk kegunaan harian & bukan water-proof (sebab water based, kan?). Jadi ianya boleh dibawa solat.


Bonus: Adakah ianya HALAL?
Yes, of course! Daripada senarai di atas, tiada gelatin haiwan atau ramuan dari sumber haiwan. Semuanya adalah plant based/sintetik. In fact, Naturactor Cover Face tidak menggunakan ujian ke atas binatang pun!

 

Berminat untuk dapatkan Naturactor Cover Face original Jepun?  Order di lawan web kami sekarang!

 

Sumber:
1. The Ingredients Guide – Comedogenic, Irritating Ingredients To Watch For
2. Comedogenic Oils & pore clogging ingredients That Cause Acne
3. Pore Clogging Ingredients

NATURACTOR SUMMER CAKE vs NATURACTOR PRESSED POWDER

Ramai sangat2 tanya saya apa beza Naturactor Summer Cake & Naturactor Pressed Powder ni? Ramai confuse sbb bentuk mcm nak sama, tp sebenarnya memang BERBEZA!

NATURACTOR SUMMER CAKE
Naturactor Summer Cake, seperti nama ianya sesuai dipakai pada waktu “Summer” atau Musim Panas. Tetapi memandangkan di Malaysia sepanjang tahun memang Musim Panas (& musim hujan hujung tahun ;p), so summer cake ni mmg sesuai dipakai sepanjang tahun di Malaysia.

1. Jenis kulit
Kebiasaannya, pada musim panas ramai orang mudah berpeluh. Ini membuatkan Naturactor Summer Cake sangat sesuai dipakai pada Musim Panas kerana ianya menyerap peluh dengan sangat efektif! Kalau di Malaysia, ianya sesuai dipakai oleh orang yang berkulit berminyak (oily skin) & juga bagi mereka yang sangat mudah berpeluh.

2. Fungsi
Walaupun dalam bentuk seakan bedak kompak (compact powder), tetapi jangan tersilap! Naturactor BUKAN sejenis bedak kompak tetapi adalah FOUNDATION. Oleh itu, Naturactor Summer Cake ini PERLU dipakai dengan span basah/lembab. Jangan pakai dengan span kering ya, confirm xjadi.

3. Cara penggunaan
Disebabkan Naturactor Summer Cake ini adalah FOUNDATION, jadi ia WAJIB dipakai dengan menggunakan SPAN BASAH atau SPAN KHAS bagi summer cake ni. Jika anda menggunakan span kering, Naturactor Summer Cake TIDAK akan melekat pada span kering, jadi anda tidak akan dapat hasil seperti yang diharapkan.

NATURACTOR PRESSED POWDER
Naturactor Pressed Powder — sama seperti nama — adalah powder yang di”pressed”kan atau bahasa mudahnya bedak kompak (compact powder).

1. Jenis kulit
Naturactor Pressed Powder sesuai digunakan utk semua jenis kulit – samada normal, kering, berminyak mahupun kombinasi. Akan tetapi, jika anda mahu menggunakan Pressed Powder sahaja, ianya lebih sesuai bagi mereka yang berkulit dry/normal. Jika anda mahu membuat as finishing touch atau touch up sahaja (pakai lepas foundation), semua jenis kulit sesuai pakai.

2. Fungsi
Seperti yang dinyatakan di atas, Naturactor Pressed Powder adalah bedak kompak. Ianya sesuai dipakai sebagai finishing powder (selepas guna foundation) ataupun sebagai touch up powder.

3. Cara penggunaan
Naturactor Pressed Powder boleh digunakan dengan span kering SAHAJA. Anda tidak perlu basahkan span utk menggunakan Pressed Powder ni. Nanti basah, susah pulak nk apply compact powder ni kan? -.-“

Perbezaan Naturactor Summer Cake dan Naturactor Pressed Powder. *Harga adalah sah semasa artikel ini ditulis, tidak termasuk pos.

To order: SMS/WHATSAPP 0133986129
Email: zunitaramli@gmail.com
Facebook: facebook.com/naturactorcollectionspage
Instagram: @elegancecosmetics

[FAQ] Naturactor, Octard & MCCT

Ramai bertanyakan kepada saya apa beza Naturactor, Octard & MCCT? Meiko foundation tu apa?
Di sini saya akan jelaskan secara terperinci perbezaan ketiga2 jenis foundation tersebut.

MEIKO FOUNDATION
Kebanyakan customer keliru bila sebut Meiko foundation. Meiko sebenarnya bukan nama produk – tetapi adalah nama SYARIKAT yang mengeluarkan produk kosmetik seperti Naturactor, Octard & MCCT. Diibaratkan seperti syarikat APPLE mengeluarkan produk seperti iphone, macbook & sebagainya. APPLE tu sendiri BUKAN nama produk, tetapi nama SYARIKAT yang mengeluarkan produk2 nya, sama seperti MEIKO. Meiko bukan nama produk, tetapi nama SYARIKAT yang mengeluarkan produk kosmetik.

Akan tetapi ramai customer sudah terbiasa menyebut “Meiko foundation”, atau “krim meiko” atau apa2 shj yang menggunakan nama MEIKO. Mengikut pemahaman ini, Meiko yang dirujuk sebagai  “Meiko foundation”, atau “krim meiko” adalah sebenarnya Naturactor Cover Face foundation.
 

NATURACTOR COVER FACE
Apabila kita menyebut Naturactor Cover Face, ianya adalah sejenis STICK foundation. Kelebihan Naturactor ialah ianya TIDAK BERMINYAK (berbanding foundation biasa), TAHAN LAMA (up to 8 jam!), RINGAN bila dipakai (seolah2 xmemakai apa2 foundation di muka) & COVERAGE YANG BAGUS (muka mmg sgt2 flawless!). Sesuai utk semua jenis kulit.

OCTARD COVER FOUNDATION
Apa pula bezanya dengan Octard Cover Foundation ni?
Octard juga adalah sejenis STICK foundation. Kelebihan Octard berbanding foundation yang lain adalah tekstur nya yang sangat lembab & mampu utk melembabkan kulit. Oleh itu Octard lebih sesuai dipakai oleh pemakai yang mempunyai kulit jenis kering. Dari segi coverage pula, tidak banyak beza dgn Naturactor Cover Face, sangat flawless bila dipakai. Ringan & juga tahan lama.

MC COVER & FACE TREATMENT (MCCT) 
MCCT lebih similar dengan Naturactor berbanding Octard. MCCT adalah versi terbaru bagi Naturactor Cover Face. Memandangkan ianya adalah versi terbaru, jadi coverage adalah terbaik, lebih baik dari Naturactor, lebih ringan, tahan lama & xberminyak. Sesuai utk semua jenis kulit.

Perbezaan Naturactor Cover Face, Octard Cover Foundation & MC Cover & Treatment
To order: SMS/WHATSAPP 0133986129
Email: zunitaramli@gmail.com
facebook: facebook.com/naturactorcollectionspage

100% ORIGINAL FROM MEIKO JAPAN
OR MONEY BACK GUARANTEE!!

[FAQ] Mana yang lebih bagus, Loose Powder atau Pressed Powder?

Saya selalu mendapat soalan dari customer, yang mana lebih sesuai digunakan selepas foundation samada Pressed Powder atau Loose Powder? Adakah Loose Powder sama dengan Pressed Powder? Jika tidak, apa perbezaan/kelebihan & kekurangan antara kedua2 jenis powder ini?

Sumber: Google

Jawapannya, dua2 nya sekali – Sama & tidak sama.

Loose Powder & Pressed Powder mempunyai fungsi asas yang sama iaitu utk menghasilkan tona yg sekata & menyerap minyak. 

Tetapi, bagi menjawab persoalan yang manakah lebih bagus, ia bergantung pada beberapa faktor.

Loose Powder

Naturactor Silky Lucent Powder

Kelebihan:
1. Jika anda memakai make up seharian, penggunaan Loose Powder adalah pilihan yang bijak. Ini kerana Loose Powder mampu “memegang” make up anda utk tahan lebih lama.
2. Loose Powder mempunyai tekstur yang lebih halus & refined, jadi ianya mampu menutup garis2 halus & kedutan pada muka dengan mudah berbanding pressed powder.
3. Memandangkan ianya menyerap minyak, Loose Powder lebih sesuai dipakai utk kulit berminyak/normal.
4. Bagi mendapatkan wajah yang sempurna (sheer look), Loose Powder boleh digunakan dengan Kabuki Brush. Jika anda mahu mendapatkan full coverage, Loose Powder boleh digunakan menggunakan Sponge Puff. Beri perhatian lebih kepada dahi, pipi & dagu.

Kekurangan:
1. Size nya yang besar menyebabkan sukar utk dibawa kemana2
2. Tidak sesuai digunakan jika anda mempunyai kulit yang sgt kering – ianya hanya akan menampakkan kulit anda lebih berkedut.

Pressed Powder

Naturactor Pressed Powder


Kelebihan:
1. Sesuai digunakan jika mempunyai dry/normal skin kerana pressed powder biasanya mempunyai kandungan jojoba oil/minyak bagi melembabkan kulit.
2. Ringan dan sesuai dibawa ke mana2 (on-the-go powder)
3. Sangat sesuai utk touch up make up dimana sahaja sepanjang hari.
4. Sangat sesuai jika anda mahukan rupa yang lebih natural.

Kekurangan:
1. Tidak sesuai bagi muka sgt berminyak kerana ianya akan kelihatan “cakey” & jika digunakan di kawasan garis2 halus seperti kawasan mata. Seeloknya elakkan pakai compact powder di kawasan mata.
2. Medium coverage

Kesimpulannya, adalah lebih baik jika anda mempunyai kedua2 jenis powder – Loose Powder for great look (leave at home) & Pressed Powder for touch up (on-the-go!)

MEIKO mempunyai beberapa range Pressed Powder & Loose Powder ;

Pressed Powder:
1. Naturactor Pressed Powder (RM41)
2. Octard Soft 2 Cake (RM52)
3. MC Face Powder (RM52 – Refill)

Naturactor Pressed Powder
Octard Soft 2 Cake
MC Face Powder

Loose Powder:
1. Naturactor Silky Lucent Powder (RM41)
2. Seruzad Finishing Powder (RM124)

Naturactor Silky Lucent Powder

Seruzad Finishing Powder

Sponge Collections:
1. Loose Powder Puff (RM18)
2. MC Face Powder span (RM14)

Loose Powder Puff
Span MC Face Powder
SEMUA PRODUK ADALAH 100% ORIGINAL DARI MEIKO JEPUN
ATAU JAMINAN WANG ANDA DIKEMBALIKAN!
To order: SMS/WHATSAPP 0133986129
Instagram: @elegancecosmetics
FB: facebook.com/naturactorcollectionspage

[FAQ] Adakah Naturactor Cover Face mengandungi Silikon?

Lambakan kosmetik terutamanya make up & foundation di pasaran pada masa kini mementingkan pengguna utk berwaspada dengan kandungan bahan kosmetik tersebut. Banyak kandungan yang berbahaya yang mungkin ada dalam satu2 produk kosmetik seperti Merkuri dan Hidrokuonin. Sesetengah pengguna juga cuba mengelakkan kandungan Silikon dalam produk kosmetik. Adakah Silikon benar-benar berbahaya?

Silikon

Apa itu Silikon dalam bidang kecantikan?
Silikon adalah bahan yg terhasil dari pasir (silika). Silikon boleh wujud dalam pelbagai bentuk menyebabkan ia digemari oleh pakar kecantikan. Sifatnya yg lembut di kulit, mempunyai keupayaan untuk melembutkan kulit dan juga berupaya untuk mengekalkan kelembapan pada kulit. Ia juga boleh digunakan untuk menyembuhkan luka & membaiki kesan parut. [1]

Terdapat pelbagai bentuk silikon tetapi yang paling popular & kerap didapati adalah dalam bentuk cyclopentasiloxane, cyclohexasiloxane, dimethicone dan phenyl trimethicone. [1]


Adakah Silikon berbahaya?
Tidak. Terdapat 2 jenis silikon iaitu amorphous and crystalline Silica. Amorphous Silika adalah jenis Silikon yang digunakan dalam bidang kosmetik dan telah dibuktikan tidak berbahaya oleh FDA [2].

Naturactor Cover Face original Japan

Adakah Naturactor Cover Face mengandungi Silikon?
Walaupun Silikon secara umumnya tidak berbahaya kepada kesihatan, masih terdapat segelintir pengguna ragu2 dan skeptikal dengan penggunaan Silikon dalam produk kecantikan mereka. Naturactor Cover Face sejenis foundation yang dibuat di Jepun adalah BEBAS Silikon.

Email confirmation dari Meiko Jepun – TIADA Silikon dalam Meiko Foundation products

Translation:
Tiada kandungan Silikon dalam produk Meiko dan bukan dari jenis waterproof. Jika muka jenis berjerawat, seeloknya cuci muka dengan bersih  sebelum tidur & seeloknya guna Naturactor Essence Lotion sebelum menggunakan Naturactor Cover Face.

Ada yang mengatakan, hanya kosmetik yang mengandungi Silikon sahaja yang mampu membuatkan foundation itu seolah2 ‘kalis air’ & tahan sehingga berbelas2 jam. Memandangkan Naturactor Cover Face mempunyai sifat ‘kalis air’ & tahan lama, adakah ini membenarkan kenyataan tersebut?
Tidak. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, Naturactor Cover Face TIDAK mengandungi Silikon. Naturactor Cover Face boleh bertindak seolah2 ‘kalis air’ & tahan lama kerana ia mengandungi Candellila Wax dan Carnauba Wax.

Candellila & Carnauba Wax adalah sejenis wax yang berasal dari tumbuhan (daun Candellila/Carnauba). [3] Ianya digunakan secara meluas dalam bidang kosmetik untuk melindungi dan menjadikan foundation seolah2 kalis air, oleh itu foundation tahan lebih lama.


Jika Naturactor Cover Face mengandungi Candellila & Carnauba Wax, adakah ianya benar2 ‘kalis air’ atau waterproof foundation?
TIDAK. Walaupun Naturactor Cover Face mengandungi unsur wax, tetapi ianya berasal dari wax semulajadi (tumbuhan). Oleh itu peratusan wax nya adalah sangat rendah & diketahui bahan ini juga bukan jenis komedogenik (tidak menyumbat pori2). Oleh itu Naturactor Cover Face bukan jenis kalis air atau waterproof foundation dan tidak menyumbat pori2. [4]

Adakah Naturactor Cover Face boleh dibawa solat walaupun tidak mencucinya dengan bersih dengan make up remover?
YA. Naturactor Cover Face boleh terus dibawa solat kerana kandungannya tidak menyumbat pori2, bukan jenis waterproof & tidak mengandungi unsur yang tidak halal.


Adakah Naturactor Cover Face dari China juga selamat digunakan?
Saya tidak pasti kerana saya tidak pernah membuat kajian mengenai Naturactor Cover Face dari China.


Mengapa saya harus yakin dengan tahap keselamatan (kandungan/ramuan) Naturactor Cover Face dari Jepun?
Naturactor Cover Face original dari Jepun telah mendapat pengiktirafan dari Japan Association Board (JAB), pengiktirafan ISO9001, ISO14001 dari Organisation of International Standard Certification Co., Ltd (OISC), dan juga diiktiraf oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (berdaftar dengan Badan Farmasi Kebangsaan – BPFK). [5] Oleh itu, tiada keraguan lagi Naturactor Cover Face original dari Jepun adalah selamat untuk digunakan.

Naturactor Cover Face original Japan

Dapatkan Naturactor Cover Face original dari Meiko Japan sekarang!
100% ORIGINAL ATAU JAMINAN WANG DIKEMBALIKAN 🙂
SMS/WHATSAPP 0133986129
zunitaramli@gmail.com

Sumber rujukan:
[1] http://www.paulaschoice.com/cosmetic-ingredient-dictionary/definition/silicone
[2] http://beautifulwithbrains.com/2009/03/03/is-silica-in-cosmetics-dangerous/
[3] http://www.truthinaging.com/ingredients/euphorbia-cerifera-candelilla-wax
[4] http://www.ivillage.com/be-pimple-free-how-clean-unclog-your-pores/5-a-147353
[5] http://meikocosmetics.com.my/en

Best Make Up Base (Primer) from Meiko Japan

Make Up Base (Primer) adalah salah satu komponen yg penting dalam make up. Jika anda mempunyai masalah make up yg mudah ‘luntur’, mudah bercapuk (after a while), make up seakan ‘merekah” (usually disebabkan oleh garis2 senyum), make up xtahan lama, using make up base prior foundation is the BEST solution for you!

Meiko Japan telah mengeluarkan beberapa produk make up base under their brand. Knowing Meiko will always produce the best product for their range, they have several brands under its line.


1. Naturactor Make Up Base
Ada 2 pilihan warna – hijau & natural. Hijau for acne/redness & natural for normal skin. Guna sebelum foundation utk memastikan make up anda tahan lebih lama sehingga 9 jam tanpa perlu touch up 2-3kali. For all skin types. RM41*.

2. Revival Rose Face Mist
Face mist ini mempunyai 2 fungsi. Boleh dipakai sebelum/ selepas menggunakan foundation. Jika guna sebelum foundation berfungsi sbg moisturizer, jika guna selepas foundation berfungsi sbg make up base utk menjadikan make up anda tahan lama. Diperbuat drp pati rose asli, baunya mmg menyegarkan. For all skin types. RM64*.

3. Seruzad Moisture Veil
Satu2nya make up base yg mempunyau SPF protection. Mempunyai SPF20 PA+,ianya mampu menjadi pelindung sinaran berbahaya matahari disamping membuatkan make up tahan lama. Juga boleh melembabkn muka & memberi moisture pada kulit. Sesuai utk normal/dry skin. Guna sebelum foundation. RM124*.

100% original from Meiko Japan or MONEY BACK GUARANTEE!
SMS / WHATSAPP 0133986129
or email zunitaramli@gmail.com 🙂
*Ready stock, price excluding postage. 

MEIKO PREORDER SALE!

MEIKO PREORDER SALE (2 – 15 MAY 2014)

SYARAT2:
1. SALE berlansung 2 – 15 MAY mengikut harga sale yang ditawarkan
2. Semua harga adalah TIDAK termasuk pos
3. Pembayaran hendaklah dibuat SEBELUM 15 MAY 2014 atau order anda akan digugurkan
4. Untuk order, boleh pm/sms/whatsapp 0133986129 atau email zunitaramli@gmail.com
5. semua produk adalah 100% ORIGINAL FROM MEIKO JAPAN ATAU JAMINAN WANG DIKEMBALIKAN
6. Semua barang preorder akan diterima pada awal bulan 6, dalam 10 JUNE 2014.
7. Tracking number akan diberikan kepada anda setelah item dipos.

SKINCARE

VITAL ENERGY WHITENING C PLUS

Vital Energy Whitening C Plus adalah skincare yang mampu mencerahkan kulit. Dirumus khas dgn tambahan extra Vit C – skincare ini khas utk wanita yang berusia 35 ke atas.

1. VITAL ENERGY WHITENING C PLUS Lotion
2. VITAL ENERGY WHITENING X PLUS Milk
3. VITAL ENERGY WHITENING C PLUS Essence
4. VITAL ENERGY WHITENING C PLUS Cream

Harga asal: RM150
Harga SALE: RM140

HI CARE SKINCARE

Made from safe ingredients, suitable for all skin types. Does not contain any harmful material such as mercury, etc.

1. HI CARE Milk Lotion
2. HI CARE Skin Freshener
3. HI CARE Skin Lotion (Toner)

Harga asal: RM35 (each)
Harga SALE: RM24 (each)

PHYTOBREEZE SKINCARE (TRIAL SET)

PHYTOBREEZE Skincare adalah skincare yg diperbuat daripada 100% natural ingredient. Tidak mengandungi sebarang agen kimia yang berbahaya.
◆ artificial coloring additive-free
◆ synthetic perfume additive-free
◆ paraben free

1. PHYTOBREEZE Stem Force Booster (Essence) 5ml
2. PHYTOBREEZE Essence Lotion (Toner) 20ml
3. PHYTOBREEZE Treatment Cream 5ml

Harga asal:RM89 (set)
Harga SALE: RM59 (set)

NATURACTOR SKINCARE

Made with 100% from safe ingredients, this skincare does not contain any harmful material such as mercury, etc. Main ingredient is ALOE VERA. Suitable for all skin types.

1. Naturactor Facial Clean (Make Up Remover)
2. Naturactor Facial Foam
3. Naturactor Facial Freshener (penyegar)
4. Naturactor Moist Skin Cream (moisturizer)
5. Naturactor Night Cream

Harga asal: RM45 (each)
Harga SALE: RM39 (each)

OCTARD EX SKINCARE

Made from 100% safe ingredients, does not contain any harmful material such as mercury, etc. Octard EX Savon is made manually, takes 80 days to produce! Does not dry the skin, suitable from all skin types especially dry skin. Main ingredient is HONEY

1. OCTARD EX Savon (Facial Soap)
2. OCTARD EX Cream (Moisturizer)
3. OCTARD EX Jelly
4. OCTARD EX Milk (Milk – to soften the skin)
5. OCTARD EX Lotion (Toner)

Harga asal:RM85 (each)
Harga SALE:RM77 (each)

SERUZAD SKINCARE

Seruzad skincare terdiri dari 2 series :
1. SERUZAD US SERIES
2. SERUZAD WHITE C SERIES

Kedua2 siri seruzad ini basically adalah sama, cuma SERUZAD WHITE C SERIES ini mengandungi exttra Vit C yang berfungsi untuk mencerahkan kulit. 100% selamat & tidak mengandungi bahan berbahaya. Sesuai for all skin types.

1. SERUZAD S3 Black Off Clear (utk menghilangkan black & white heads)
2. SERUZAD C3 Facial Cleanser
3. SERUZAD White Cream C (boleh mencerahkan)
4. SERUZAD White Milk C (boleh mencerahkan)
5. SERUZAD White Lotion C (boleh mencerahkan) – Toner

Harga asal:RM85 (each)
Harga SALE: RM80 (each)

BB CREAM

MC BB CREAM

Mengandungi stem sel apple yang amat bagus utk kulit. Berfungsi utk merawat & membaiki struktur kulit muka disamping berfungsi sebagai foundation. Juga mampu melindungi kulit muka dari sinaran berbahaya UV (SPF45/PA++)

Harga asal: RM179
Harga SALE: RM159

FOUNDATION

MC COVER & FACE TREATMENT

MCCT adalah antara keluaran Meiko yang terbaru. Ia adalah improvement version of Naturactor Cover Face – improvement dari pelbagi segi:
1. Coverage lebih bagus
2. Lebih ringan bila dipakai di muka
3. Texture lebih halus
4. Oil control lebih bagus
5. Tahan lebih lama di muka
6. TIDAK waterproof. Boleh dibawa solat.

Harga asal:RM64
Harga SALE: RM57

POWDER

MC FACE POWDER

Finishing yang sgt bagus especially jika anda menggunakan foundation MCCT. FInishing yang sgt smooth & flawless.

Harga asal (REFILL): RM52
Harga SALE: RM47

NATURACTOR MAKE UP BASE, POWDER FOUNDATION & SILKY LUCENT POWDER

Naturactor Make Up Base digunakan sblm foundation utk make up tahan lg lama. Sesuai dipakai utk mereka yang cpt berpeluh & oily skin.

Naturactor Powder Foundation adalah foundation based powder. Sesuai for oily skin and boleh jd 2 way cake.

Naturactor Silky Lucent Powder juga dikenali sbg loose powder. Great finishing after using foundation. Texture sgt halus & ringan for flawless make up!

Harga asal: RM41 (each)
Harga SALE: RM37 (each)


LIPSTICK

NATURACTOR LIPSTICK

Matte type lipstick does not dry your lips. Contains moisturizing ingredients that can moisturize your lips.

Harga asal: RM40
Harga SALE: RM35

NATURACTOR MAGICAL LIPSTICK

Magic lipstick akan bertukar once applied on lips. Tahan lama sehingga 8 jam, anda tidak perlu reapply 2-3 kali. Sgt jimat!

Harga asal: RM40
Harga SALE: RM35

OCTARD LIPSTICK

Matte lipstick & sgt moist. Sesuai dipakai utk mereka yang mempunyai bibir yang kering. Tahan lama

Harga asal:RM50
Harga SALE: RM45

SERUZAD LIPSTICK

Merupakan matte lipstick, tidak mengeringkan bibir. Mengandungi agen pelembab yang mampu melembabkan bibir & lipstick tahan lebih lama!

Harga asal:RM85
Harga SALE: RM80

BLUSHER

MEIKO BLUSHER

100% from safe ingredients – does not contain any harmful ingredients.

Harga asal: RM41
Harga SALE:RM37

MASCARA & EYELINER

MC ESSENCE MASKARA DGN PELENTIK BULU MATA

Selain berfungsi sebagai mascara, MC mascara juga mengandungi pati essence bagi menjaga & menyuburkan bulu mata anda. Ia juga mampu melebatkan bulu mata kerana mengurangkan kadar keguguran bulu mata.

Harga asal: RM89
Harga SALE: RM84

Jika anda mahukan MC ESSENCE MASCARA shj;
Harga asal: RM69
Harga sale: RM64

NATURACTOR EYELINER & MASCARA

Naturactor Eyeliner known as 3D eyeliner. Very easy to apply & to clean up after use as well. Does not cause irritation & safe to use even for sensitive skin people.

Naturactor Mascara also one of best mascara from Meiko. Easy to apply & easy to remove as well.

Harga asal: RM40 (each)
Harga SALE: RM35(each)

FACE MIST

REVIVAL ROSE FACE MIST

Diperbuat daripada pati rose asli. Bau rose asli yang wangi & menyegarkan. Ia boleh digunakan sebelum & selepas make up.

Guna sebelum make up: Berfungsi sebagai moisturizer
Guna selepas make up: Berfungsi utk membuatkan make up tahan lagi lama

Harga asal:RM64
Harga SALE:RM59

MAKE UP UTENSILS/ MISCELLANEOUS


MC CONCEALER BRUSH
Penggunaan brush concealer amat penting bagi mendapatkan make up yg flawless & sempurna. MC Brush concealer direka khas sebagai concealer brush, diperbuat daripada 100% sintetik bagi memastikan concealer dpt disapu sepenuhnya pada muka utk mendapatkan kesan maksimum!

Harga asal: RM59
Harga SALE: RM49

MC FACE POWDER CASING

Casing MCFP didatangkan secara berasingan dengan MC Face Powder. Ini amat memudahkan kerana anda tidak perlu repurchase another casing bila MC Face powder sudah habis. Hanya perlu purchase REFILL shj & put it back to the casing – sgt jimat & convenient!

Harga asal:RM44
Harga SALE: RM40

MC FACE POWDER SPONGE

Juga didatangkan secara berasingan dengan MC Face Powder. Memberi kesan maksimum bila anda menggunakan MC Face Powder, sapuan akan jadi lebih rata & smooth!

Harga asal: RM14
Harga SALE:RM13


MEIKO FACE BRUSH
Suitable for make up application use. Original from MEIKO.

1. MEIKO Face Brush (big) -squirrel hair
2. MEIKO Face Brush (slide) – goat hair

Naturactor Cover Face, Summer Cake, Pressed Powder dan Silky Lucent Powder

NATURACTOR Cover Face (by Meiko) ni adalah Jepun punye product, produk ni sgt BERKUALITI dan MURAH. saya percaya, ianya mampu dimiliki oleh semua golongan 😉 Apa yang menyebabkan Cover Face ni best sangat? Let’s see the ingredients.. Antara kandungan UTAMA dalam Cover Face adalah:

~Jojoba Oil (Minyak Jojoba)
~Rice (Beras)
Kebaikan Cover Face:
1) Minyak Jojoba memang terkenal dengan fungsinya untuk melembap. So, dengan adanya ingredient ni, Cover Face mampu membantu untuk menghidratkan kulit, menjadikan kulit lebih lembut, dan cantik berseri.

2) Cover Face ni jugak adalah rice based powder, so ia menyerap minyak berlebihan yang dihasilkan oleh kulit, menyeimbangkan kelembapan kulit agar tidak berminyak, menghasilkan kulit yang bebas dari keradangan dan jerawat.

3) Kombinasi dua ramuan di atas mampu menghasilkan kulit yang lebih sihat, lembut dan berseri.

4) Cover Face juga terkenal sebagai ”moist powder foundation” – yang bertindak sebagai bedak asas dan pelembab. Sambil menjadi foundation (menutup cela di muka), ia juga bertindak sebagai pelembap pada kulit.

5) Bertindak sebagai pelindung dari sinar UV, menjadikan kulit tidak mudah gelap apabila terdedah kepada sinaran matahari, juga mengelakkan pigmentasi (act as sunblock too)

6) Tidak menutup pori2 di muka, ringan, tidak melekit, tidak bertompok2 apabila dipakai.

7) Bertindak sebagai 3-dalam-1 foundation; sebagai bedak asas, pelembab, dan juga sunblock.

Mengapa ada 2 jenis packaging? 
Jawapannye simple, satu Made in China (telah diformulasikan semula di China), satu lagi Made in Japan. Saya xpasti samada dua2 nya mempunyai kualiti yang sama atau tidak, sebab produk China ni dijual dengan harga yang jauh lebih murah drp Jepun. Jadi, it’s up to you (pengguna) untuk membezakan yang mana lebih baik, dari segi kualiti dan kepuasan menggunakan produk tersebut. Kat bawah ni saya lampirkan contoh Cover Face packaging dari China dan Jepun.
Cover Face from China
Cover Face from Japan
The HUGE difference between China and Japan product is the availability of the color tones. Kalau yang originally from Japan, the color tone choices quite limited, ade 5 jenis tone je yg available, iaitu 130, 140, 141, 151 dan 171. TAPI other color tones available in their foundation range. Kirenye, utk dapatkan tone color yang laen, anda boleh dapatkannya dengan NATURACTOR foundation. NATURACTOR Cover Face and Foundation adalah based on the same ingredients, tp Cover Face sesuai untuk light make up, Foundation sesuai untuk heavy make up.
Kalau product yang diformulasikan semula di China, range dia lebih banyak, 130, 140, 141, 150, 151, 152, 153,  161, 171, 181, which showed below:
Color tones available (product re-formulated in China)
So, macamana nak bezakan yang original atau tidak? 
1. Berat NATURACTOR Cover Face adalah 20gBUKAN 25g seperti yang dijual oleh sesetengah pihak.
2. Kalau keluaran Jepun, tulisan atas botol adalah “NATURACTOR”, tapi kalau keluaran China, tulisan atas NATURACTOR, tp dalam TULISAN CHINA.
3. NATURACTOR Cover Face keluaran Jepun botol dia colour putih solidBUKAN transparent. Contoh seperti kat bawah:
Original Cover Face container(from OFFICIAL Cover Face website in Japan)
4. Untuk yang dari Jepun (yang saya beli sendiri di Jepun ni), TIADA hologram diperlukan, cuma ada satu kod KHAS di bawah botol.
5. Kalau yang dari China, WAJIB ada hologram. Dan hologram pon, bukan sebarang hologram, mungkin hologram ade yg tipu kan.. nak tau hologram yg asli seperti kat bawah:
Disebabkan saya ni xreti bahasa China, jadi saya xdpt nak terangkan lah lebih detail, tapi saya pasti tgk drp gambar boleh faham kot cane nk tau hologram asli. Ni saya ambil dari OFFICIAL naturactor website dari China. 
Kenapa yang Jepun punya xde hologram?
Sebab di Jepun ni kawalan kosmetik mmg sangat ketat. Tidak seperti di China, kat Jepun ni sangat sangat susah untuk jumpa produk tiruan, jadi apa yang dijual di Jepun, I can guarantee, it’s 100% original.
Jadi, saya menjual NATURACTOR Cover Face (by Meiko) yang MADE IN JAPAN.
– 100% ORIGINAL, atau jaminan WANG ANDA DIKEMBALIKAN 🙂
– Kenapa saya yakin sangat dengan ketulenan produk yang saya jual? sebab saya saya membeli SENDIRI produk2 ni dari BOOTH Meiko di Tokyo, Jepun. 
Disebabkan saya menjual produk NATURACTOR Cover Face from Japan, jadi hanya ada 5 tone color yang available, 130, 140, 141, 151 dan 171, warna seperti di bawah:
#130 : very fair skin (chinese skin)
#140 : very fair skin (malay skin)
#141 : fair skin (malay skin)
#151 : medium skin (typical malay skin)
#171 : for concealer
Naturactor Cover Face Japan
Naturactor Cover Face

Naturactor Cover Face

Naturactor Cover Face 130

Naturactor Cover Face 140

Naturactor Cover Face 141

Naturactor Cover Face 151

Naturactor Cover Face 171

To order: 
Kindly contact our agents HERE
100% ORIGINAL Cover Face from Japan (20g)

———————————–


2) SUMMER CAKE (FOUNDATION)
NATURACTOR Summer Cake (Foundation)
100% ORIGINAL, MADE IN JAPAN


Foundation berbentuk powder
Sesuai bagi muka yg cepat berpeluh
Terdapat dalam 5 tone warna

#630 : very fair skin (chinese skin)
#642 : very fair skin (malay skin)
#643 : fair skin (malay skin)
#650 : medium skin (typical malay skin)
#670 : for concealer


Naturactor Summer Cake

Naturactor Summer Cake

Naturactor Summer Cake



100% ORIGINAL, MADE IN JAPAN 🙂

To order: 
Kindly contact our agents HERE
—————————————

3) NATURACTOR PRESSED POWDER
#430 – untuk kulit cerah – pinkish (Chinese skin)
#441 – untuk kulit melayu cerah (Fair Malay skin)
#451 – untuk kulit sawo matang/medium (Typical Malay skin)

#470 – concealer (warna putih)

Naturactor Pressed Powder

Naturactor Pressed Powder

Naturactor Pressed Powder

Naturactor Pressed Powder 430

Naturactor Pressed Powder 441

Naturactor Pressed Powder 451

Naturactor Pressed Powder 470


To order: 
Kindly contact our agents HERE
———————————————————-

4) NATURACTOR Silky Lucent Powder, 25g

MADE IN JAPAN



#31 – untuk kulit cerah (Chinese skin)
#41 – untuk kulit melayu cerah (Fair Malay skin)
#51 – untuk kulit sawo matang/medium (Typical Malay skin)


Naturactor Silky Lucent Powder


Naturactor Silky Lucent Powder

Naturactor Silky Lucent Powder

Naturactor Silky Lucent Powder 31


Naturactor Silky Lucent Powder 41

Naturactor Silky Lucent Powder 51

To order: 
Kindly contact our agents HERE

OCTARD & NATURACTOR – LIPSTICK, MASCARA & EYELINER

NATURACTOR LIPSTICK
PRE-ORDER REQUIRED.


Fragrance-free
Terdapat 18 pilihan warna yang boleh di pilih. Warna-warna yang boleh dipilih adalah mengikut kod-kod yang disediakan dalam carta di bawah.
Untuk lebih jelas.. di bawah adalah kod-kod yang boleh di pilih oleh anda.
RM40/pc*
*xtermasuk postage


*postage
RM6 WM/RM9 EM


100% ORIGINAL.
 MADE IN JAPAN 
_________________________________________________________________
OCTARD  LIPSTICK
PRE-ORDER REQUIRED.

Terdapat 21 warna pilihan yang boleh di pilih. Kod-kod nya adalah seperti di bawah.

RM52/pc*
*xtermasuk postage


*postage
RM6 WM/RM9 EM


100% ORIGINAL.
 MADE IN JAPAN 


_________________________________________________________________________________

NATURACTOR MASCARA
PRE-ORDER REQUIRED

Fragrance-free

Terdapat dalam 2 colours yang boleh di pilih :-

1. Black
2. Brown

RM40/pc*
*xtermasuk postage


*postage
RM6 WM/RM9 EM


100% ORIGINAL.
 MADE IN JAPAN 
_________________________________________________________________

OCTARD  MASCARA
LONG LASH MASCARA (BLACK)
PRE-ORDER REQUIRED.

-waterproof

-Long Lash

-With special brush
-sangat senang nk letak bulu mata
-beeeeessttt sgt ♥

Packaging, depan dan belakang.

RM52pc*
*xtermasuk postage


*postage
RM6 WM/RM9 EM


100% ORIGINAL.
 MADE IN JAPAN 
_________________________________________________________________

NATURACTOR 3D EYELINER
PRE-ORDER REQUIRED



Why 3D??
-waterproof
-liquid
-mudah ditanggalkan
-hanya guna air, dan eyeliner boleh ‘ditarik’ sekaligus dari kelopak mata tanpa sebarang kekotoran!
-saaaaaangat awesomeee! ♥
Real Picture
RM40/pc*
*xtermasuk postage


*postage
RM6 WM/RM9 EM


100% ORIGINAL.
 MADE IN JAPAN 
_________________________________________________________________

NATURACTOR EYELINER & BROW
PRE-ORDER REQUIRED

Fragrance-free

4 colours available to be chosen

1: Black

2: Dark brown
3: Light brown
4: Dark grey


RM40/pc*
RM30/pc (refill)*
*xtermasuk postage


*postage
RM6 WM/RM9 EM


100% ORIGINAL.
 MADE IN JAPAN 


Berminat? Boleh email saya zunitaramli@gmail.com sekarang ! 



Naturactor : Magical Lips (Lipstick)

NATURACTOR MAGICAL LIP (LIPSTICK)


# Fragrance-free
# Long lasting lipstick, can be the whole day!
# Colour changes when apply on lips


6 colours available to be chosen


1: orange

2: pink

3: green to red

4: bright red

5: blue to red

6: light brown to dark brown
Carta perubahan warna lipstick.


RM40/pc*
*xtermasuk postage


*postage
RM6 WM/RM9 EM


100% ORIGINAL.
 MADE IN JAPAN 


Berminat? Boleh email saya zunitaramli@gmail.com sekarang ! 🙂