[Fakta atau Auta?] Naturactor Cover Face menyumbat pori-pori?

Beberapa hari lalu ada seorang pelanggan  whatsapp saya, dia kata nak beli foundation. Tapi dia ragu-ragu sebab katanya, ada Make Up Artist (MUA) yang agak terkenal memberitahu dia yang Naturactor ini menyumbat pori-pori! Jadi dia mahu kan kepastikan samada betul kah Naturactor Cover Face ini menyumbat pori-pori atau tidak.

Apa kata anda? Adakah anda yakin Naturactor Cover Face menyumbat pori-pori? Apa asasnya kenyataan sebegitu?

Biar saya jawab persoalan ini dengan 5 soalan di bawah:
Pertama, bagaimana anda boleh menyimpulkan bahawa sesuatu foundation itu menyumbat pori-pori?
Kedua, adakah anda tahu apa ramuan yang menyebabkan pori-pori tersumbat?
Ketiga, adakah anda tahu apa itu komedogenik (comedogenic) & bukan komedogenik (non-comedogenic)?
Keempat, adakah anda tahu apakah ramuan komedogenik (comedogenic) & bukan komedogenik (non-comedogenic)?
Kelima, adakah anda tahu ramuan kandungan Naturactor bagi mengatakan ianya menyumbat pori-pori?

Untuk menjawab soalan2 ini, saya jelaskan dulu kepentingan untuk memastikan make up anda tidak menyumbat pori2.

Mengapa Penting untuk Memastikan Kosmetik Anda Tidak Menyumbat Pori2?
Jika kosmetik/foundation anda tergolong dalam kategori yang menyumbat pori2, ianya boleh menyebabkan blackheads, whiteheads, jerawat dan sebagainya. Ini kerana kulit anda tidak dapat bernafas sebab kosmetik/foundation tersebut telah tersumbat ke dalam pori2 tersebut. Kebiasaanya, pencuci muka biasa TIDAK dapat membersihkan wajah anda dengan sempurna (sebab pori-pori dah tersumbat). Jika anda mempunyai kulit sensitif atau berminyak ianya akan memberi kesan lebih teruk seperti jangkitan pada kulit dan sebagainya.

Bagaimana Nak Tahu Kosmetik/Foundation Adalah Jenis yang Sumbat Pori-pori Atau Tidak?
Secara asasnya, ramuan kosmetik terbahagi kepada 2 – comedogenic (sumbat pori-pori) & non-comedogenic (tak sumbat pori-pori). Jadi jika anda mahukan foundation yang tak sumbat pori2, anda perlu mencari foundation yang jenis non-comedogenic.

 


Apa itu comedogenic & non-comedogenic dan bahan-bahannya?
Seperti yang dinyatakan di atas, comedogenic adalah bahan yang boleh menyumbat pori-pori & menyebabkan iritasi. Comedogenic kebiasaanya adalah oil-based tetapi tidak semua oil-based (& wax) adalah jenis comedogenic. Tetapi harus diingatkan, tidak semua kulit mengalami iritasi jika menggunakan ramuan comedogenic tetapi jika anda mempunyai kulit sensitif atau kulit yang mudah berjerawat, ianya penting untuk di ambil kira.

Non-comedogenic adalah bahan yang tidak menyumbat pori-pori & tidak menyebabkan iritasi. Non-comedogenic kebiasaanya adalah water-based.

Kebiasaanya, ramuan dikelaskan 0 – 5.
0 adalah non-comedogenic
5 adalah sgt comedogenic

Senarai ramuan comedogenic adalah seperti berikut:

 

Dari senarai ini, kita boleh tahu ramuan mana yang sangat menyumbat pori-pori (rate 5), ramuan yang mana jika boleh wajar dielakkan (rate 3,4). Rate 0,1,2 adalah utk ramuan yang tidak menyumbat pori-pori atau non-comedogenic. Jadi, ramuan selain dari yang disenaraikan ini kebiasaanya non-comedogenic .

Apakah ramuan Naturactor Cover Face (original) dari Jepun? Adakah ada ramuannya yang tergolong dalam comedogenic ingredients seperti yang disenaraikan?

Kandungan asas Naturactor Cover Face Jepun adalah seperti berikut:

Titanium oxide – non-comedogenic (tidak sumbat pori2)
Isocetyl myristate – non-comedogenic (tidak sumbat pori2)
Mica non-comedogenic (tidak sumbat pori2)
Polymethyl methacrylate non-comedogenic (tidak sumbat pori2)
Diisostearyl malate non-comedogenic (tidak sumbat pori2)
Iron oxide non-comedogenic (tidak sumbat pori2)
Polyglyceryl oleate -2 – non-comedogenic (tidak sumbat pori2)
Carnauba wax non-comedogenic (tidak sumbat pori2)
Candelilla wax non-comedogenic (tidak sumbat pori2)
Hydroxide Al non-comedogenic (tidak sumbat pori2)
Jojoba seed oil non-comedogenic (tidak sumbat pori2)
Tocopherol non-comedogenic (tidak sumbat pori2)

Kesimpulan : Adakah Naturactor Cover Face menutup pori-pori & tidak boleh digunakan seharian?
Dari senarai ramuann Naturactor di atas, semua kandungan asas Naturactor tidak mengandungi lansung comedogenic ingredients seperti yang disenaraikan. Jadi, boleh disimpulkan bahawa Naturactor Cover Face Japan adalah non-comedogenic, tidak menyumbat pori-pori & water-based. So, ianya amat sesuai utk kegunaan harian & bukan water-proof (sebab water based, kan?). Jadi ianya boleh dibawa solat.


Bonus: Adakah ianya HALAL?
Yes, of course! Daripada senarai di atas, tiada gelatin haiwan atau ramuan dari sumber haiwan. Semuanya adalah plant based/sintetik. In fact, Naturactor Cover Face tidak menggunakan ujian ke atas binatang pun!

 

Berminat untuk dapatkan Naturactor Cover Face original Jepun?  Order di lawan web kami sekarang!

 

Sumber:
1. The Ingredients Guide – Comedogenic, Irritating Ingredients To Watch For
2. Comedogenic Oils & pore clogging ingredients That Cause Acne
3. Pore Clogging Ingredients

PRODUCT REVIEW: URB LIFE Hand Care Treatment

Kalau dinamakan wanita, semestinya kita menjaga kecantikan dari hujung rambut sampai hujung kaki kan? Takkan muka je cantik.. tapi tangan berkedut2, kering & nampak tua sebelum usia.

Keanjalan kulit sebenarnya dipengaruhi oleh beberapa faktor & salah satu faktor adalah keseimbangan air dalam badan & kulit. Ini bermakna, jika badan kita kekurangan air, kulit kita akan mudah menjadi kering, pecah & berkedut. Ini menyebabkan kulit kita akan nampak lebih tua dari yang sepatutnya.

Minum air suam adalah salah satu cara untuk mengimbangkan kadar air dalam badan. Tapi.. kalau terlalu kerap minum air, asyik nak terkucil juga! Susah juga yang ni. Hehe. Jika anda kerap berada di kawasan yang kering, seperti di pantai, kawasan beriklim sejuk & terdedah kepada terik matahari, adalah amat disarankan untuk menggunakan pelembab sebagai salah satu agen kawalan air dalam badan.

Bagaimana Pelembab Ini Berfungsi?

Pelembab, seperti namanya berfungsi untuk melembabkan kulit. Secara umumnya pelembab mempunyai 3 jenis major ingredients:

  • Humectants
  • Occlusive Agents
  • Emollients

Setiap satu jenis ingredient ini mempunyai mekanisma melembab yang berbeza2.

Lapisan kulit manusia

Humectants
Humectants termasuk ramuan seperti glycerin, dan pyrrolidone carboxylic acid (PCA). Humectants berfungsi dengan “menarik” air dari lapisan bawah dermis & membantu mengekalkan paras air di lapisan stratum corneum. Glycerin ni selalu diguna dalam industri kosmetik sebab harga yang murah & sangat efisyen tetapi mempunyai kesan sedikit berminyak jika berlebihan.

Occlusive Agents
Occlusive agents meningkatkan paras kelembapan dengan menghasilkan lapisan nipis di atas lapisan kulit. Ramuan dengan occlusive agents ni seperti petrolatum, wax, minyak & silikon. Sesetengah occlusive agents seperti petrolatum boleh menyebabkan rasa berat & sticky pada kulit. Jadi, kebanyakan industri kosmetik akan mencampurkan dengan bahan lain seperti emollients, untuk menangani masalah ini.

Emollient
Emollient lebih ekslusif kerana disamping menjadi pelembab, bahan ini boleh meningkatkan tekstur kulit seperti melicinkan kulit yang kasar. Terdapat banyak jenis emollient di pasaran, bergantung kepada formula kimia yang digunakan. Emollients secara umumnya dikelaskan mengikut keupayaan untuk diratakan pada kulit.

Beza sesuatu pelembab dengan pelembab yang lain ialah kadang kala, pelembab boleh menyebabkan kulit berminyak. Ini adalah kerana sesetengah pelembab menggunakan minyak sebagai salah satu daripada ramuan bahan pelembab tersebut. Ada juga sesetengah pelembab mempunyai “added value” seperti mengandungi sesetengah vitamin seperti Vitamin B12, untuk kesihatan kulit yang lebih optimum.


URB LIFE Hand Care Treatment by MEIKO Japan

URB LIFE Hand Care Treatment ini khas dicipta oleh MEIKO Japan untuk membantu mengurangkan masalah kulit kering. Keistimewaan URB LIFE Hand Care Treatment ini ialah disamping berfungsi untuk melembab, ia juga mampu untuk merawat masalah kulit kering & meningkatkan tekstur kulit supaya lebih sihat.

URB LIFE Hand Care Treatment ini adalah gabungan daripada ketiga2 jenis ramuan diatas (humectants, occlusive agents, emollient) dan juga ramuan dari sumber tumbuhan semulajadi. Gabungan ramuan ini menyebabkan URB LIFE Hand Care Treatment antara yang terbaik di antara jenis pelembab yang ada di pasaran.

Special ingredients URB LIFE Hand Care Treatment by MEIKO Japan

  • Red vitamin “vitamin B12
  • Hyaluronic acid Na
  • Pearl PPT extract (hydrolysis conchiolin)
  • Blended carefully selected nine of herbal extracts – Arnica flower extract, linden extract, chamomile flower extract, calendula flower extract, yarrow extract, St. John’s wort flower / leaf / stem extract, sage leaf extract, mallow flower extract, horsetail extract    

Red vitamin “vitamin B12
Vitamin B12 yang dikenali sebagai Red Vitamin kerana fizikalnya yang berwarna merah. Oleh itu tidak hairanlah URB LIFE Hand Care Treatment berwarna sedikit pink. Antara kebaikan Vitamin B12 pada kulit adalah:

  • Mengelakkan Kulit Kusam
  • Membantu menyembuhkan eczema
  • Mengelakkan kulit kering
  • Menyihatkan kulit
  • Mengelakkan vitiligo (irregular patches on skin)
  • Kulit lebih muda

Hyaluronic acid Na
Hyaluronic acid boleh membantu untuk mengelakkan kehilangan air pada kulit. Jadi ia menjadikan kulit anda lebih lembab & lembut.

Pearl PPT extract (hydrolysis conchiolin)
Ekstrak mutiara ini memang diambil tulen dari mutiara asli. Jadi URB LIFE Hand Care Treatment boleh melembabkan kulit anda dengan pelbagai jenis asid amino & skin peptides.


Blended carefully selected nine of herbal extracts – Arnica flower extract, linden extract, chamomile flower extract, calendula flower extract, yarrow extract, St. John’s wort flower / leaf / stem extract, sage leaf extract, mallow flower extract, horsetail extract  
Gabungan 9 jenis ramuan herba ini membantu melembab, merawat & menyihatkan kulit anda secara lebih berkesan!

URB LIFE Hand Care Treatment by MEIKO Japan
 Berat: 50g

100% ORIGINAL FROM JAPAN 
Untuk order, atau sebarang pertanyaan, boleh PM/SMS/WA
0133986129

 

MEIKO CNY PREORDER SALE!!

MEIKO CNY PREORDER SALE (26 JAN – 30 JAN 2015)

SILA BACA TERMS & CONDITIONS dengan teliti Ya. If xfaham Boleh tanya ☺️

TERMS & CONDITIONS
1. Ini adalah PREORDER SALE. Harga yang tertera adalah Harga SALE, iaitu lebih murah dari normal price kami & sudah tentu lebih murah berbanding kedai.
2. Harga yang dipaparkan TIDAK termasuk kos postage.
3. PREORDER SALE ini bermakna, anda membuat order & payment SEPANJANG sale. Barang anda akan dpt expected hujung Februari. Saya akan inform & update tracking number once Barang dah sampai & dipos.
4. Jika anda mahu Cepat, Boleh beli guna normal price kami.
5. Semua produk adalah 100% ORIGINAL JAPAN ATAU JAMINAN WANG ANDA DIKEMBALIKAN.

Untuk order, atau sebarang pertanyaan, boleh PM/SMS/WA
0133986129

Last but not least, HAPPY SHOPPING!!!

1. NR Make Up Base RM35
2. NR Cover Face RM35
3. NR Magical Lipstick RM35
4. NR Silky Lucent Powder RM35
5. NR Pressed Powder RM35
6. NR Summer Cake RM35
7. NR 3D Eyeliner RM35
8. NR Liquid Moisture Foundation RM35 (TIADA DLM GAMBAR)

1. NR Essence Lotion RM40
2. NR Moist Skin Lotion RM40
3. NR Facial Freshener RM40
4. NR Moist Milky Lotion RM40
5. NR Nourishing Pack RM40
6. NR Facial Foam RM40
7. NR Moist Skin Cream RM40
8. NR Night Cream RM40
9. NR Facial Clean RM40

1. OCTARD AC2 Foundation RM45
2. OCTARD Cover Foundation RM45
3. OCTARD Moisture 2 Foundation RM45
4. OCTARD Soft 2 Cake RM45

  
1. MC Cover & Treatment (MCCT) RM58
2. MC Face Powder RM48
3. MC BB Cream RM135
4. MC Lipstick (refill) RM50
 

1. HI CARE Skin Freshener RM29
2. HI CARE Skin Lotion RM29
3. HI CARE Milk Lotion RM29

1. OCTARD EX Milk RM69
2. OCTARD EX Lotion RM69
3. OCTARD EX Savon RM65
4. OCTARD EX Cream RM79
5. OCTARD EX Jelly RM85 (TIADA DALAM GAMBAR)

1. RR Face Mist RM60
2. RR Premium Plant Oil RM109
3. RR SET (Mist + Oil) with FREE GIFT RM165
4. RR Moist Rich Gel RM134

1. SZ Massage Gel RM79
2. SZ Cleansing Cream RM79
3. SZ Facial Cleanser RM79
4. SZ Treatment Clay Mask RM79
5. SZ Black Off Clear RM79
6. SZ Cleansing Oil RM79
7. SZ Conditioning Lotion RM79
8. SZ Moisture Up Emulsion RM79
9. SZ Moisture Up Essence RM79
10. SZ Repair Cream RM79
11. SZ Wrinkle Emulsion RM79

1. SZ WHITE Lotion-C RM79
2. SZ WHITE Milk-C RM79
3. SZ WHITE Base RM79
4. SZ WHITE Cream-C RM79
5. SZ WHITE Gel-GP RM129

1. VE C+ Lotion RM129
2. VE C+ Milk RM129
3. VE C+ Essence RM129
4. VE C+ Cream RM129

100% ORIGINAL FROM JAPAN 
Untuk order, atau sebarang pertanyaan, boleh PM/SMS/WA
0133986129

MAKE UP REVIEW: Naturactor Summer Cake

After few days mencari2 produk yang bagus utk direview (semua produk MEIKO pun mmg bagus, cuma nk pilih tu pening kepala,haha!), so I came out with this product – Naturactor Summer Cake – memandangkan ramai yang bertanya kepada saya & confuse product ni dengan Naturactor Pressed Powder.

Apa itu Naturactor Summer Cake?
Naturactor Summer Cake adalah sejenis foundation yang berbentuk seperti compact powder. Ianya bukan compact powder walaupun ada sesetengah orang menggunakan sebagai compact powder.

Siapakah yang sesuai menggunakan Naturactor Summer Cake?
Naturactor Summer Cake, as the name suggests, ia nya digunakan semasa summer di Jepun. Ini kerana, pada musim panas (summer) kulit orang2 Jepun lebih mudah berpeluh . Jadi untuk iklim seperti di Malaysia yang sentiasa panas sepanjang tahun, Naturactor Summer Cake lebih sesuai bagi mereka yang mempunyai kulit yang mudah berpeluh atau yang mempunyai kulit berminyak.

Bagaimana untuk menggunakan Naturactor Summer Cake dengan betul?
Naturactor Summer Cake WAJIB digunakan dengan menggunakan span yang basah atau span khas untuk Naturactor Summer Cake. Jika anda menggunakan span selain dari span khas utk Naturactor Summer Cake, anda perlu menggunakan span jenis foundation (latex span), bukan span seperti span compact powder.

Amat perlu menggunakan span yang dibasahkan, kerana jika anda menggunakan span kering Naturactor Summer Cake TIDAK akan melekat pada span anda. Jadi anda tidak akan dapat kesan seperti yang sepatutnya.

Span Summer Cake original from MEIKO Japan

Bolehkah Naturactor Summer Cake menggantikan bedak compact?
Naturactor Summer Cake fungsi asalnya adalah untuk foundation bagi yang mempunyai kulit yang cepat berpeluh/oily. Jadi ia tidak sesuai utk digunakan bagi menggantikan compact powder.

Apa perbezaan Naturactor Summer Cake dengan foundation MEIKO yang lain?
Naturactor Summer Cake adalah sangat recommended jika anda mencari foundation powder-based yang memang tahan utk kulit oily/cepat berpeluh. Tetapi jika anda mencari foundation yang tahan lama & coverage yang bagus, anda mungkin perlu mencuba Naturactor/MCCT.

Testimoni customer yang guna Naturactor Summer Cake

Berapa lama 1 bekas Naturactor Summer Cake boleh bertahan?

Jika anda menggunakan Naturactor Summer Cake setiap hari, 1 bekas boleh bertahan sehingga 5-6 bulan. Akan tetapi jika anda jarang menggunakan Summer Cake ini, ianya boleh bertahan sehinggal 1-2 tahun! Jimat kan? 🙂

Berapa berat Naturactor Summer Cake? 
Berat Summer Cake 16g.

Adakah Naturactor Summer Cake Halal?
Ye, Summer Cake Halal & boleh dibawa solat.

Berapa tone yang available untuk Naturactor Summer Cake?
Ada 5 tone yang available seperti berikut:

Tone utk Naturactor Summer Cake

#630 – Tone paling cerah , sesuai utk tone seperti Emma Maembong
#642 – Tone kedua cerah, sesuai utk tone seperti Nelyda Senrose
#643 – Tone melayu cerah, sesuai utk tone seperti Nora Danish
#650 – Tone sawo mtg/medium/natural, sesuai utk tone seperti Fasha Sandha
#670 – Concealer, utk tutup cela seperti jerawat/jeragat

Berminat utk order Naturactor Summer Cake atau any MEIKO Product ORIGINAL FROM JAPAN?
To order: SMS/WHATSAPP 0133986129
Email: zunitaramli@gmail.com
Facebook: facebook.com/naturactorcollectionspage
Instagram: @elegancecosmetics

NATURACTOR SUMMER CAKE vs NATURACTOR PRESSED POWDER

Ramai sangat2 tanya saya apa beza Naturactor Summer Cake & Naturactor Pressed Powder ni? Ramai confuse sbb bentuk mcm nak sama, tp sebenarnya memang BERBEZA!

NATURACTOR SUMMER CAKE
Naturactor Summer Cake, seperti nama ianya sesuai dipakai pada waktu “Summer” atau Musim Panas. Tetapi memandangkan di Malaysia sepanjang tahun memang Musim Panas (& musim hujan hujung tahun ;p), so summer cake ni mmg sesuai dipakai sepanjang tahun di Malaysia.

1. Jenis kulit
Kebiasaannya, pada musim panas ramai orang mudah berpeluh. Ini membuatkan Naturactor Summer Cake sangat sesuai dipakai pada Musim Panas kerana ianya menyerap peluh dengan sangat efektif! Kalau di Malaysia, ianya sesuai dipakai oleh orang yang berkulit berminyak (oily skin) & juga bagi mereka yang sangat mudah berpeluh.

2. Fungsi
Walaupun dalam bentuk seakan bedak kompak (compact powder), tetapi jangan tersilap! Naturactor BUKAN sejenis bedak kompak tetapi adalah FOUNDATION. Oleh itu, Naturactor Summer Cake ini PERLU dipakai dengan span basah/lembab. Jangan pakai dengan span kering ya, confirm xjadi.

3. Cara penggunaan
Disebabkan Naturactor Summer Cake ini adalah FOUNDATION, jadi ia WAJIB dipakai dengan menggunakan SPAN BASAH atau SPAN KHAS bagi summer cake ni. Jika anda menggunakan span kering, Naturactor Summer Cake TIDAK akan melekat pada span kering, jadi anda tidak akan dapat hasil seperti yang diharapkan.

NATURACTOR PRESSED POWDER
Naturactor Pressed Powder — sama seperti nama — adalah powder yang di”pressed”kan atau bahasa mudahnya bedak kompak (compact powder).

1. Jenis kulit
Naturactor Pressed Powder sesuai digunakan utk semua jenis kulit – samada normal, kering, berminyak mahupun kombinasi. Akan tetapi, jika anda mahu menggunakan Pressed Powder sahaja, ianya lebih sesuai bagi mereka yang berkulit dry/normal. Jika anda mahu membuat as finishing touch atau touch up sahaja (pakai lepas foundation), semua jenis kulit sesuai pakai.

2. Fungsi
Seperti yang dinyatakan di atas, Naturactor Pressed Powder adalah bedak kompak. Ianya sesuai dipakai sebagai finishing powder (selepas guna foundation) ataupun sebagai touch up powder.

3. Cara penggunaan
Naturactor Pressed Powder boleh digunakan dengan span kering SAHAJA. Anda tidak perlu basahkan span utk menggunakan Pressed Powder ni. Nanti basah, susah pulak nk apply compact powder ni kan? -.-“

Perbezaan Naturactor Summer Cake dan Naturactor Pressed Powder. *Harga adalah sah semasa artikel ini ditulis, tidak termasuk pos.

To order: SMS/WHATSAPP 0133986129
Email: zunitaramli@gmail.com
Facebook: facebook.com/naturactorcollectionspage
Instagram: @elegancecosmetics

MAKE UP BASE: Satu Keperluan?

Saya sering kali diajuakan soalan ini, samada Make Up Base itu perlu dipakai atau tidak. Ada juga yang bertanya mengapa foundation yang dipakai tidak tahan lama seperti yang diharapkan.

Perlu diingat, tiap dari kita mempunyai kulit yang berbeza jenis. Memang pada umumnya, kulit kita seakan sama kategori – samada berminyak, kering atau normal – tapi tiap dari kita mempunyai ciri yang berbeza. Ada orang kulitnya walaupun berminyak, tetapi tidak sensitif. Ada orang, walaupun sensitif, tetapi tidak berminyak.

Oleh itu, walaupun sesetengah foundation boleh dikatakan tahan sehingga 8 – 9 jam, tetapi bila anda guna tidak seperti yang diharapkan. Lebih mengecewakan bila anda baca kebanyakan testimoni menunjukkan kesan positif – tahan sehingga 8 jam! Ketahuilah bahawa, ada sesetengah dari kita – walaupun tidak semua mempunyai kulit yang memang sangat berminyak. Penghasilan minyak secara berlebihan ini secara tidak lansung boleh menghilangkan atau “melunturkan” make up/foundation anda. Jadi, cara terbaik untuk mengatasi masalah ini adalah menggunakan MAKE UP BASE (PRIMER) sebelum anda menggunakan foundation.

Mengapa ya?

Di sini saya senaraikan 10 sebab mengapa anda perlu & digalakkan memakai Make Up Base (Primer):
1. Menyembunyikan pori2 terbuka
Walaupun anda tidak mempunyai pori2 yang besar, tetapi kebanyakan foundation jenis cecair/ BB Cream tidak mampu menutup pori2 anda dengan berkesan. Atau lebih teruk, ia membuatkan pori2 lebih kelihatan. Penggunaan Make Up Base dilihat mampu untuk menutup pori2 terbuka ini dengan berkesan.

2. Melembutkan kulit
Penggunaan Make Up Base sebelum foundation boleh membuatkan kulit anda terasa lebih lembut & smooth terutamanya apabila anda memakai foundation.

3. Make Up (Foundation) lebih sempurna
Penggunaan Make Up Base sebelum foundation menghasilkan make up yang lebih sempurna & smooth, kerana Make Up Base ini boleh memudarkan kedutan & cela. Ia juga menghasilkan base yang smooth untuk foundation.

4. Tidak menyumbat pori2
Kebanyakan Make Up Base adalah non-comedogenic iaitu tidak menyumbat pori2. Jadi ia tidak akan menyebabkan iritasi & tidak menyebabkan jerawat.

5. Anti – penuaan
Walaupun bukan semua, tetapi ada Make Up Base yang mempunyai ciri anti-penuaan (seperti Revival Rose Face Mist). Jika digunakan dalam jangka masa yang lama, kulit anda kekal awet muda iaitu kedutan yang kurang kelihatan & lebih bermaya!

6. Make Up (Foundation) tahan lebih lama
Antara sebab utama penggunaan Make Up Base adalah untuk membuatkan make up tahan lebih lama. Ini kerana, make up base mampu membuatkan kulit anda kurang berpeluh, jadi membolehkan make up tahan lebih lama. Ia juga bertindak sebagai pelindung dari debu & air yang boleh melunturkan make up anda.

7. Ringan
Kebanyakan Make Up Base ringan  – anda tidak akan merasa seperti memakai “mask”. Make Up Base biasanya dipakai dengan lapisan yang nipis sahaja.

8. Mudah dipakai
Kebanyakan Make Up Base – samada bentuk cecair atau mist – sangat mudah dipakai. Hanya 1 sapuan nipis sudah memadai.

9. Mengurangkan kesan cela/jerawat/jeragat
Ada sesetengah Make Up Base mampu menjadi concealer sebelum foundation (seperti Naturactor Make Up Base Green). Jika anda memakai ini dan guna foundation – perfect look!

10. Sesuai untuk semua jenis tone/kulit
Semua jenis tone/kulit boleh guna Make Up Base. Jadi, ianya sangat mudah – 1 jenis utk semua jenis kulit & tone!

Jadi, MEIKO Japan telah menghasilkan beberapa jenis Make Up base yang sesuai untuk kulit wanita Asia.

Antaranya:
1. Naturactor Make Up Base
2. Revival Rose Face Mist
3. Seruzad Moisture Veil

Secara ringkasnya, ketiga2 jenis Make Up Base itu mempunyai kelebihan seperti di bawah:

To order: SMS/WHATSAPP 0133986129
Email: zunitaramli@gmail.com
Facebook: facebook.com/naturactorcollectionspage

[FACIAL MIST] Everything you need to know including DOs & DON’Ts


Bila sebut Face Mist, ramai yang skeptikal & tak tahu pun fungsi sebenar face mist ni. Ada yang beranggapan face mist hanya tak penting dan ada juga berpendapat face mist ni hanya utk kesegaran selepas make up. Sebetulnya, fungsi Face Mist adalah lebih dari itu & penggunaan Face Mist yang BETUL juga mampu mengekalkan kelembapan kulit & menyerlahkan lagi make up anda. Ya, penggunan yang BETUL kerana jika anda silap menggunakan Face Mist, kemungkinan kulit anda akan menjadi lebih kering dari sebelumnya.

REVIVAL ROSE FACE MIST from Meiko Japan

Apa itu Facial Mist & Fungsinya
Cuba anda banyangkan dalam cuaca panas terik, perkara yang paling anda mahukan adalah membasahkan muka anda, bukan? Ya itulah perumpamaan penggunaan Facial Mist. Facial Mist – adalah sejenis cecair yang direka untuk menyegar, menghidrat, menjadikan kulit awet muda, dan melembab kulit anda. Bergantung kepada jenis kandungan, ada Face Mist yang mengandungi SPF jadi ianya boleh melindungi kulit dari cahaya bahaya matahari, ada Face Mist yang mengandungi mineral tertentu dan mempunyai fungsi tertentu & sebagainya.

Mengapa anda perlukan Face Mist?
“Face Mist adalah toner masa kini” – ini adalah kata2 daripada Solen Marie, yang merupakan product development Manager di Dermaglow. Face Mist secara umumnya berfungsi sama seperti toner – menyeimbangkan pH kulit terutamanya selepas mencuci muka & menghidrat kulit muka. Face Mist  juga dikatakan boleh membaiki penampilan kulit anda & menjadikan anda rasa lebih yakin. 

Fungsi lain Face Mist:
1. Guna sebelum pelembab  – utk “lock” moisture in your skin

“Baby Texture” make up. Sumber: Google

2. Utk mendapatkan “baby texture” dengan make up anda
– Anda hanya perlu spray Face Mist setiap layer make up yang anda pakai. Contohnya  – moisturizer, primer, foundation, dan sebagainya. Pastikan anda spray moderately sahaja.

3.  Utk set kan make up anda & kemaskan make up
– Selepas anda membuat finishing make up dgn loose powder/powder, spray sedikit mist utk membuang sebarang lebihan powder utk mendapatkan make up yang lebih kemas. Penggunaan spray selepas make up juga mampu membuat make up anda lebih lembab, hydrate & tahan lama. 

Cara penggunaan Face Mist yang BETUL
Teknik menggunakan Face Mist adalah sangat penting kerana jika anda menggunakan dgn teknik yang salah, kemungkinan besar ia akan membuatkan kulit anda lebih kering dari sebelumnya. Jadi adalah sangat penting jika anda menggunakan Face Mist dgn teknik yang betul:

Pastikan anda menggunakan Face Mist dengan teknik yang betul.

1. Spray di muka pada jarak 5 – 6 inci
2. Biarkan dalam lebih kurang seminit dan lap lebihan dgn menggunakan tisu. 

**PASTIKAN ANDA TIDAK MEMBIARKAN FACE MIST KERING DI MUKA**

Pastikan anda tidak membiarkan Face Mist kering sepenuhnya di muka kerana ianya akan membuatkan muka anda lebih kering dari sebelumnya.

Revival Rose Face Mist from MEIKO Japan





Face Mist dari MEIKO Collections
MEIKO Japan juga telah menghasilkan Face Mist dari jenama Revival Rose Face Mist. Kelebihan Face Mist ini berbanding Face Mist yang lain:
1. Mengandungi pati ros asli dalam kandungan – ia menjadikan kulit awet muda

Rose digunakan sebahagian drp kandungan Mist

2. Bau Face Mist yang amat menyegarkan
3. Sesuai utk semua jenis kulit termasuk oily & sensitive skin
4. Jika digunakan dgn teknik yang betul boleh berfungsi utk menghidratkan kulit, membuatkan make up tahan lebih lama & penggunaan jangka masa panjang boleh menjadikan awet muda (khasiat bunga ros asli)
5. Bau yang segar menjadikan anda lebih yakin & confident sepanjang hari

Revival Rose Face Mist juga disenaraikan dalam majalah kecantikan di Jepun

To order: SMS/WHATSAPP 0133986129
Email: zunitaramli@gmail.com
Facebook: facebook.com/naturactorcollectionspage
Instagram: @elegancecosmetics

[PRODUCT REVIEW] Penting ke guna span foundation ni?

Ramai antara kita mengabaikan dan mengambil sikap acuh tak acuh dengan penggunaan span/berus semasa memakai foundation. Pelbagai faktor yg menyumbang kepada situasi ini; seperti nk cepat siap, ada yang nk jimat (xnak beli) & ada juga yang xkisah guna atau tidak span/berus foundation. Tetapi tahukah anda, penggunaan span/berus sangat besar impaknya kepada hasil dan kualiti make up anda & juga memberi kesan kepada jangka hayat foundation itu sendiri.

Jadi, di sini saya ingin jelaskan lebih mendalam mengenai kesan penggunaan span berbanding menggunakan jari.

Sumber: Google

Kualiti make up
Kebiasaanya, penggunaan foundation menggunakan jari tidak memberi impak yang sempurna jika dibandingkan dengan menggunakan span. Ini adalah kerana, kawasan sentuhan antara jari & kulit muka (semasa menggunakan foundation) adalah sedikit dan tekanan yang anda gunakan di jari juga mungkin berbeza dari kawasan kawasan tertentu di muka anda. Ini secara tidak lansung boleh menyebabkan anda memakai terlalu banyak foundation di kawasan2 tertentu & menjadikan foundation anda bercapuk & “cakey”.

Perbezaan menggunakan foundation dgn jari & span

Terdapat juga ruang2 di muka anda yang tidak dapat di”cover” sepenuhnya jika anda menggunakan jari. Ini menyebabkan make up anda tidak rata & nampak bercapuk. Sebaliknya, jika anda menggunakan span sapuan foundation akan jadi lebih rata & xbercapuk. Jadi make up anda akan nampak lebih natural & flawless!

Kebersihan
Dari aspek kebersihan, penggunaan jari dilihat boleh menyebabkan jangkitan bakteria yang mungkin terdapat di jari anda ke muka (semasa menyapu foundation). Perlu diingat, jari kita bukan 100% bersih, jadi jika terdapat jangkitan bakteria di muka anda, jangan salahkan foundation pula jika anda dapat jerawat ya! 😛

Sumber: Google

Penggunaan span sebagai medium untuk menggunakan foundation dilihat lebih “hygiene” kerana span foundation boleh dicuci secara berkala & boleh di cuci dengan cecair anti-bakteria. Jadi tak perlu bimbang kalau berlaku jangkitan jika anda menggunakan span dengan syarat anda cuci span foundation secara berkala!

Jangka hayat foundation
Secara umumnya, satu foundation keluaran MEIKO Jepun boleh digunakan selama 3 tahun selepas dibuka. Akan tetapi, jika berlaku jangkitan pada foundation tersebut, kemungkinan jangka hayat foundation itu akan lebih pendek.

Ini mungkin berlaku jika anda selalu menyentuh foundation dengan menggunakan jari. Seperti yg dikatakan tadi, jari kita tidak 100% bersih. Jika selalu menyentuh foundation dengan jari, kemungkinan berlaku jangkitan kepada foundation tersebut.

Untuk mengetahui foundation anda sudah tidak boleh digunakan, akan terdapat perubahan tekstur, warna, & bau. Jika anda dapati foundation ada mempunyai ciri2 ini, berhenti menggunakan foundation serta-merta.

Masalah ini boleh di atasi jika anda menggunakan span. Span yang dicuci secara berkala boleh mengelakkan jangkitan pada foundation & mampu membuatkan foundation tahan lebih lama. 


Span foundation dari MEIKO
Memandangkan kepentingan penggunaan span foundation ini diambil berat, MEIKO telah menghasilkan koleksi span nya. Span foundation mempunyai 2 variaty – Oval & rectangular shape sponge.

Span segi 4 dari MEIKO Japan

Span berbentuk Oval dari MEIKO Japan

Kedua2 span ini sama jenis, material cuma bentuk sahaja berbeza. Diperbuat daripada latex yang berkualiti tinggi, span foundation MEIKO ini boleh dicuci, & digunakan sehingga lebih dari 1 tahun! Ini bermakna span ini tidak mudah koyak, tidak seperti span2 lain di pasaran.

Jadi, mungkin anda perlu consider untuk menggunakan span pula utk apply foundation selepas ini, kan? 🙂


To order: SMS/WHATSAPP 0133986129
Email: zunitaramli@gmail.com
Facebook: facebook.com/naturactorcollectionspage
Instagram: @elegancecosmetics

[FAQ] Adakah Naturactor Cover Face mengandungi Silikon?

Lambakan kosmetik terutamanya make up & foundation di pasaran pada masa kini mementingkan pengguna utk berwaspada dengan kandungan bahan kosmetik tersebut. Banyak kandungan yang berbahaya yang mungkin ada dalam satu2 produk kosmetik seperti Merkuri dan Hidrokuonin. Sesetengah pengguna juga cuba mengelakkan kandungan Silikon dalam produk kosmetik. Adakah Silikon benar-benar berbahaya?

Silikon

Apa itu Silikon dalam bidang kecantikan?
Silikon adalah bahan yg terhasil dari pasir (silika). Silikon boleh wujud dalam pelbagai bentuk menyebabkan ia digemari oleh pakar kecantikan. Sifatnya yg lembut di kulit, mempunyai keupayaan untuk melembutkan kulit dan juga berupaya untuk mengekalkan kelembapan pada kulit. Ia juga boleh digunakan untuk menyembuhkan luka & membaiki kesan parut. [1]

Terdapat pelbagai bentuk silikon tetapi yang paling popular & kerap didapati adalah dalam bentuk cyclopentasiloxane, cyclohexasiloxane, dimethicone dan phenyl trimethicone. [1]


Adakah Silikon berbahaya?
Tidak. Terdapat 2 jenis silikon iaitu amorphous and crystalline Silica. Amorphous Silika adalah jenis Silikon yang digunakan dalam bidang kosmetik dan telah dibuktikan tidak berbahaya oleh FDA [2].

Naturactor Cover Face original Japan

Adakah Naturactor Cover Face mengandungi Silikon?
Walaupun Silikon secara umumnya tidak berbahaya kepada kesihatan, masih terdapat segelintir pengguna ragu2 dan skeptikal dengan penggunaan Silikon dalam produk kecantikan mereka. Naturactor Cover Face sejenis foundation yang dibuat di Jepun adalah BEBAS Silikon.

Email confirmation dari Meiko Jepun – TIADA Silikon dalam Meiko Foundation products

Translation:
Tiada kandungan Silikon dalam produk Meiko dan bukan dari jenis waterproof. Jika muka jenis berjerawat, seeloknya cuci muka dengan bersih  sebelum tidur & seeloknya guna Naturactor Essence Lotion sebelum menggunakan Naturactor Cover Face.

Ada yang mengatakan, hanya kosmetik yang mengandungi Silikon sahaja yang mampu membuatkan foundation itu seolah2 ‘kalis air’ & tahan sehingga berbelas2 jam. Memandangkan Naturactor Cover Face mempunyai sifat ‘kalis air’ & tahan lama, adakah ini membenarkan kenyataan tersebut?
Tidak. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, Naturactor Cover Face TIDAK mengandungi Silikon. Naturactor Cover Face boleh bertindak seolah2 ‘kalis air’ & tahan lama kerana ia mengandungi Candellila Wax dan Carnauba Wax.

Candellila & Carnauba Wax adalah sejenis wax yang berasal dari tumbuhan (daun Candellila/Carnauba). [3] Ianya digunakan secara meluas dalam bidang kosmetik untuk melindungi dan menjadikan foundation seolah2 kalis air, oleh itu foundation tahan lebih lama.


Jika Naturactor Cover Face mengandungi Candellila & Carnauba Wax, adakah ianya benar2 ‘kalis air’ atau waterproof foundation?
TIDAK. Walaupun Naturactor Cover Face mengandungi unsur wax, tetapi ianya berasal dari wax semulajadi (tumbuhan). Oleh itu peratusan wax nya adalah sangat rendah & diketahui bahan ini juga bukan jenis komedogenik (tidak menyumbat pori2). Oleh itu Naturactor Cover Face bukan jenis kalis air atau waterproof foundation dan tidak menyumbat pori2. [4]

Adakah Naturactor Cover Face boleh dibawa solat walaupun tidak mencucinya dengan bersih dengan make up remover?
YA. Naturactor Cover Face boleh terus dibawa solat kerana kandungannya tidak menyumbat pori2, bukan jenis waterproof & tidak mengandungi unsur yang tidak halal.


Adakah Naturactor Cover Face dari China juga selamat digunakan?
Saya tidak pasti kerana saya tidak pernah membuat kajian mengenai Naturactor Cover Face dari China.


Mengapa saya harus yakin dengan tahap keselamatan (kandungan/ramuan) Naturactor Cover Face dari Jepun?
Naturactor Cover Face original dari Jepun telah mendapat pengiktirafan dari Japan Association Board (JAB), pengiktirafan ISO9001, ISO14001 dari Organisation of International Standard Certification Co., Ltd (OISC), dan juga diiktiraf oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (berdaftar dengan Badan Farmasi Kebangsaan – BPFK). [5] Oleh itu, tiada keraguan lagi Naturactor Cover Face original dari Jepun adalah selamat untuk digunakan.

Naturactor Cover Face original Japan

Dapatkan Naturactor Cover Face original dari Meiko Japan sekarang!
100% ORIGINAL ATAU JAMINAN WANG DIKEMBALIKAN 🙂
SMS/WHATSAPP 0133986129
zunitaramli@gmail.com

Sumber rujukan:
[1] http://www.paulaschoice.com/cosmetic-ingredient-dictionary/definition/silicone
[2] http://beautifulwithbrains.com/2009/03/03/is-silica-in-cosmetics-dangerous/
[3] http://www.truthinaging.com/ingredients/euphorbia-cerifera-candelilla-wax
[4] http://www.ivillage.com/be-pimple-free-how-clean-unclog-your-pores/5-a-147353
[5] http://meikocosmetics.com.my/en

[FAQ: Is Your Make Up Expired?]

Many people are not aware of expiration date of their cosmetic products. Expired cosmetics products are not safe to use & potentially cause skin irritation and other problem*.

Generally, cosmetics can be used safely for 3 years as long as they are unopened & kept under normal conditions (cool, dry & away from sunlight). If the product has been opened, it must be used within 3 years as long as the product has been tightly closed, stored in cool, dry & away from sunlight. However, the product may have been contaminated if you have directly touch it with your fingers or hands. Make sure that there is no discoloration, separation, changing of texture before use & stop using if there are any abnormal signs.

In case of Meiko products (Naturactor, octard & mcct), there is NO expired date stated in the packaging. It is because they have passed various types of safety/stability tests so that they can be safely used for 3 years. 


*Depends on skin condition
 


Get your original Meiko product from Japan now!
SMS/WHATSAPP 0133986129
Email: zunitaramli@gmail.com
fb: facebook.com/naturactorcollectionspage