MAKE UP REVIEW: Naturactor Summer Cake

After few days mencari2 produk yang bagus utk direview (semua produk MEIKO pun mmg bagus, cuma nk pilih tu pening kepala,haha!), so I came out with this product – Naturactor Summer Cake – memandangkan ramai yang bertanya kepada saya & confuse product ni dengan Naturactor Pressed Powder.

Apa itu Naturactor Summer Cake?
Naturactor Summer Cake adalah sejenis foundation yang berbentuk seperti compact powder. Ianya bukan compact powder walaupun ada sesetengah orang menggunakan sebagai compact powder.

Siapakah yang sesuai menggunakan Naturactor Summer Cake?
Naturactor Summer Cake, as the name suggests, ia nya digunakan semasa summer di Jepun. Ini kerana, pada musim panas (summer) kulit orang2 Jepun lebih mudah berpeluh . Jadi untuk iklim seperti di Malaysia yang sentiasa panas sepanjang tahun, Naturactor Summer Cake lebih sesuai bagi mereka yang mempunyai kulit yang mudah berpeluh atau yang mempunyai kulit berminyak.

Bagaimana untuk menggunakan Naturactor Summer Cake dengan betul?
Naturactor Summer Cake WAJIB digunakan dengan menggunakan span yang basah atau span khas untuk Naturactor Summer Cake. Jika anda menggunakan span selain dari span khas utk Naturactor Summer Cake, anda perlu menggunakan span jenis foundation (latex span), bukan span seperti span compact powder.

Amat perlu menggunakan span yang dibasahkan, kerana jika anda menggunakan span kering Naturactor Summer Cake TIDAK akan melekat pada span anda. Jadi anda tidak akan dapat kesan seperti yang sepatutnya.

Span Summer Cake original from MEIKO Japan

Bolehkah Naturactor Summer Cake menggantikan bedak compact?
Naturactor Summer Cake fungsi asalnya adalah untuk foundation bagi yang mempunyai kulit yang cepat berpeluh/oily. Jadi ia tidak sesuai utk digunakan bagi menggantikan compact powder.

Apa perbezaan Naturactor Summer Cake dengan foundation MEIKO yang lain?
Naturactor Summer Cake adalah sangat recommended jika anda mencari foundation powder-based yang memang tahan utk kulit oily/cepat berpeluh. Tetapi jika anda mencari foundation yang tahan lama & coverage yang bagus, anda mungkin perlu mencuba Naturactor/MCCT.

Testimoni customer yang guna Naturactor Summer Cake

Berapa lama 1 bekas Naturactor Summer Cake boleh bertahan?

Jika anda menggunakan Naturactor Summer Cake setiap hari, 1 bekas boleh bertahan sehingga 5-6 bulan. Akan tetapi jika anda jarang menggunakan Summer Cake ini, ianya boleh bertahan sehinggal 1-2 tahun! Jimat kan? 🙂

Berapa berat Naturactor Summer Cake? 
Berat Summer Cake 16g.

Adakah Naturactor Summer Cake Halal?
Ye, Summer Cake Halal & boleh dibawa solat.

Berapa tone yang available untuk Naturactor Summer Cake?
Ada 5 tone yang available seperti berikut:

Tone utk Naturactor Summer Cake

#630 – Tone paling cerah , sesuai utk tone seperti Emma Maembong
#642 – Tone kedua cerah, sesuai utk tone seperti Nelyda Senrose
#643 – Tone melayu cerah, sesuai utk tone seperti Nora Danish
#650 – Tone sawo mtg/medium/natural, sesuai utk tone seperti Fasha Sandha
#670 – Concealer, utk tutup cela seperti jerawat/jeragat

Berminat utk order Naturactor Summer Cake atau any MEIKO Product ORIGINAL FROM JAPAN?
To order: SMS/WHATSAPP 0133986129
Email: zunitaramli@gmail.com
Facebook: facebook.com/naturactorcollectionspage
Instagram: @elegancecosmetics

Tips: Steps by Steps Bagaimana Menyapu Foundation secara Flawless Menggunakan Span?

Saya banyak juga terima soalan dari customer tentang teknik yang betul untuk apply foundation bagi nampak perfectly flawless & tahan lama.

Tapi tahukah anda, penggunaan jenis span juga mempengaruhi hasil make up anda? Banyak expert prefer guna brush sebenarnya, tp saya personally lagi suka guna span foundation 🙂

Span foundation yang saya gunakan adalah from brand MEIKO Japan. Span ni bagi saya mmg worth dengan harga, sebab span ni boleh tahan guna setahun lebih tanpa koyak/rosak. Hasil guna foundation dengan span ni memang terbaik! Pemilihan span juga memang sgt penting, jika anda menggunakan span jenis lain, make sure anda gunakan span yang masih elok & xkoyak. Sebab span yang rosak akan menghasilkan foundation yang flacky & xrata.

Pelbagai jenis span foundation di pasaran, tapi span foundation yang berkualiti memberi hasil yang terbaik

Untuk mendapatkan foundation yang flawless, anda perlukan:

  • Foundation sponge – recommended guna MEIKO Foundation Sponge
  • Foundation – Naturactor Cover Face/ Octard/ MCCT atau any foundation yang anda guna
  • Loose Powder sebagai finishing powder – tak wajib tapi highly recommended

Cara penggunaan:

  • Cuci muka. Pastikan muka anda bersih dari sebarang kotoran
  • Jika anda menggunakan moisturizer, apply moisturizer dahulu
  • Basahkan span foundation. Sapu sedikit pada foundation & apply pada kawasan yang ada cela dahulu contohnya seperti eyebag (lingkaran gelap bawah mata), jerawat, jeragat. Concentrate pada kawasan ini dahulu
  • Apabila cela sudah cover, apply pada kawasan yang lain pula. Ratakan dengan nipis foundation tadi.
  • Sebagai finishing, boleh apply loose powder pada seluruh muka untuk dapatkan make up yang lebih gebu.


EXTRA: Apabila muka anda berpeluh, JANGAN sesekali lap muka anda dengan tisu! Sebaiknya cuma touch up dengan compact powder shj. Ini dapat memastikan make up anda tahan lebih lama 🙂

Harap tips ringkas ini dapat membantu! Ini cara saya, anda pula bagaimana? 😉

NATURACTOR SUMMER CAKE vs NATURACTOR PRESSED POWDER

Ramai sangat2 tanya saya apa beza Naturactor Summer Cake & Naturactor Pressed Powder ni? Ramai confuse sbb bentuk mcm nak sama, tp sebenarnya memang BERBEZA!

NATURACTOR SUMMER CAKE
Naturactor Summer Cake, seperti nama ianya sesuai dipakai pada waktu “Summer” atau Musim Panas. Tetapi memandangkan di Malaysia sepanjang tahun memang Musim Panas (& musim hujan hujung tahun ;p), so summer cake ni mmg sesuai dipakai sepanjang tahun di Malaysia.

1. Jenis kulit
Kebiasaannya, pada musim panas ramai orang mudah berpeluh. Ini membuatkan Naturactor Summer Cake sangat sesuai dipakai pada Musim Panas kerana ianya menyerap peluh dengan sangat efektif! Kalau di Malaysia, ianya sesuai dipakai oleh orang yang berkulit berminyak (oily skin) & juga bagi mereka yang sangat mudah berpeluh.

2. Fungsi
Walaupun dalam bentuk seakan bedak kompak (compact powder), tetapi jangan tersilap! Naturactor BUKAN sejenis bedak kompak tetapi adalah FOUNDATION. Oleh itu, Naturactor Summer Cake ini PERLU dipakai dengan span basah/lembab. Jangan pakai dengan span kering ya, confirm xjadi.

3. Cara penggunaan
Disebabkan Naturactor Summer Cake ini adalah FOUNDATION, jadi ia WAJIB dipakai dengan menggunakan SPAN BASAH atau SPAN KHAS bagi summer cake ni. Jika anda menggunakan span kering, Naturactor Summer Cake TIDAK akan melekat pada span kering, jadi anda tidak akan dapat hasil seperti yang diharapkan.

NATURACTOR PRESSED POWDER
Naturactor Pressed Powder — sama seperti nama — adalah powder yang di”pressed”kan atau bahasa mudahnya bedak kompak (compact powder).

1. Jenis kulit
Naturactor Pressed Powder sesuai digunakan utk semua jenis kulit – samada normal, kering, berminyak mahupun kombinasi. Akan tetapi, jika anda mahu menggunakan Pressed Powder sahaja, ianya lebih sesuai bagi mereka yang berkulit dry/normal. Jika anda mahu membuat as finishing touch atau touch up sahaja (pakai lepas foundation), semua jenis kulit sesuai pakai.

2. Fungsi
Seperti yang dinyatakan di atas, Naturactor Pressed Powder adalah bedak kompak. Ianya sesuai dipakai sebagai finishing powder (selepas guna foundation) ataupun sebagai touch up powder.

3. Cara penggunaan
Naturactor Pressed Powder boleh digunakan dengan span kering SAHAJA. Anda tidak perlu basahkan span utk menggunakan Pressed Powder ni. Nanti basah, susah pulak nk apply compact powder ni kan? -.-“

Perbezaan Naturactor Summer Cake dan Naturactor Pressed Powder. *Harga adalah sah semasa artikel ini ditulis, tidak termasuk pos.

To order: SMS/WHATSAPP 0133986129
Email: zunitaramli@gmail.com
Facebook: facebook.com/naturactorcollectionspage
Instagram: @elegancecosmetics

[PRODUCT REVIEW] Penting ke guna span foundation ni?

Ramai antara kita mengabaikan dan mengambil sikap acuh tak acuh dengan penggunaan span/berus semasa memakai foundation. Pelbagai faktor yg menyumbang kepada situasi ini; seperti nk cepat siap, ada yang nk jimat (xnak beli) & ada juga yang xkisah guna atau tidak span/berus foundation. Tetapi tahukah anda, penggunaan span/berus sangat besar impaknya kepada hasil dan kualiti make up anda & juga memberi kesan kepada jangka hayat foundation itu sendiri.

Jadi, di sini saya ingin jelaskan lebih mendalam mengenai kesan penggunaan span berbanding menggunakan jari.

Sumber: Google

Kualiti make up
Kebiasaanya, penggunaan foundation menggunakan jari tidak memberi impak yang sempurna jika dibandingkan dengan menggunakan span. Ini adalah kerana, kawasan sentuhan antara jari & kulit muka (semasa menggunakan foundation) adalah sedikit dan tekanan yang anda gunakan di jari juga mungkin berbeza dari kawasan kawasan tertentu di muka anda. Ini secara tidak lansung boleh menyebabkan anda memakai terlalu banyak foundation di kawasan2 tertentu & menjadikan foundation anda bercapuk & “cakey”.

Perbezaan menggunakan foundation dgn jari & span

Terdapat juga ruang2 di muka anda yang tidak dapat di”cover” sepenuhnya jika anda menggunakan jari. Ini menyebabkan make up anda tidak rata & nampak bercapuk. Sebaliknya, jika anda menggunakan span sapuan foundation akan jadi lebih rata & xbercapuk. Jadi make up anda akan nampak lebih natural & flawless!

Kebersihan
Dari aspek kebersihan, penggunaan jari dilihat boleh menyebabkan jangkitan bakteria yang mungkin terdapat di jari anda ke muka (semasa menyapu foundation). Perlu diingat, jari kita bukan 100% bersih, jadi jika terdapat jangkitan bakteria di muka anda, jangan salahkan foundation pula jika anda dapat jerawat ya! 😛

Sumber: Google

Penggunaan span sebagai medium untuk menggunakan foundation dilihat lebih “hygiene” kerana span foundation boleh dicuci secara berkala & boleh di cuci dengan cecair anti-bakteria. Jadi tak perlu bimbang kalau berlaku jangkitan jika anda menggunakan span dengan syarat anda cuci span foundation secara berkala!

Jangka hayat foundation
Secara umumnya, satu foundation keluaran MEIKO Jepun boleh digunakan selama 3 tahun selepas dibuka. Akan tetapi, jika berlaku jangkitan pada foundation tersebut, kemungkinan jangka hayat foundation itu akan lebih pendek.

Ini mungkin berlaku jika anda selalu menyentuh foundation dengan menggunakan jari. Seperti yg dikatakan tadi, jari kita tidak 100% bersih. Jika selalu menyentuh foundation dengan jari, kemungkinan berlaku jangkitan kepada foundation tersebut.

Untuk mengetahui foundation anda sudah tidak boleh digunakan, akan terdapat perubahan tekstur, warna, & bau. Jika anda dapati foundation ada mempunyai ciri2 ini, berhenti menggunakan foundation serta-merta.

Masalah ini boleh di atasi jika anda menggunakan span. Span yang dicuci secara berkala boleh mengelakkan jangkitan pada foundation & mampu membuatkan foundation tahan lebih lama. 


Span foundation dari MEIKO
Memandangkan kepentingan penggunaan span foundation ini diambil berat, MEIKO telah menghasilkan koleksi span nya. Span foundation mempunyai 2 variaty – Oval & rectangular shape sponge.

Span segi 4 dari MEIKO Japan

Span berbentuk Oval dari MEIKO Japan

Kedua2 span ini sama jenis, material cuma bentuk sahaja berbeza. Diperbuat daripada latex yang berkualiti tinggi, span foundation MEIKO ini boleh dicuci, & digunakan sehingga lebih dari 1 tahun! Ini bermakna span ini tidak mudah koyak, tidak seperti span2 lain di pasaran.

Jadi, mungkin anda perlu consider untuk menggunakan span pula utk apply foundation selepas ini, kan? 🙂


To order: SMS/WHATSAPP 0133986129
Email: zunitaramli@gmail.com
Facebook: facebook.com/naturactorcollectionspage
Instagram: @elegancecosmetics

[FAQ] Naturactor, Octard & MCCT

Ramai bertanyakan kepada saya apa beza Naturactor, Octard & MCCT? Meiko foundation tu apa?
Di sini saya akan jelaskan secara terperinci perbezaan ketiga2 jenis foundation tersebut.

MEIKO FOUNDATION
Kebanyakan customer keliru bila sebut Meiko foundation. Meiko sebenarnya bukan nama produk – tetapi adalah nama SYARIKAT yang mengeluarkan produk kosmetik seperti Naturactor, Octard & MCCT. Diibaratkan seperti syarikat APPLE mengeluarkan produk seperti iphone, macbook & sebagainya. APPLE tu sendiri BUKAN nama produk, tetapi nama SYARIKAT yang mengeluarkan produk2 nya, sama seperti MEIKO. Meiko bukan nama produk, tetapi nama SYARIKAT yang mengeluarkan produk kosmetik.

Akan tetapi ramai customer sudah terbiasa menyebut “Meiko foundation”, atau “krim meiko” atau apa2 shj yang menggunakan nama MEIKO. Mengikut pemahaman ini, Meiko yang dirujuk sebagai  “Meiko foundation”, atau “krim meiko” adalah sebenarnya Naturactor Cover Face foundation.
 

NATURACTOR COVER FACE
Apabila kita menyebut Naturactor Cover Face, ianya adalah sejenis STICK foundation. Kelebihan Naturactor ialah ianya TIDAK BERMINYAK (berbanding foundation biasa), TAHAN LAMA (up to 8 jam!), RINGAN bila dipakai (seolah2 xmemakai apa2 foundation di muka) & COVERAGE YANG BAGUS (muka mmg sgt2 flawless!). Sesuai utk semua jenis kulit.

OCTARD COVER FOUNDATION
Apa pula bezanya dengan Octard Cover Foundation ni?
Octard juga adalah sejenis STICK foundation. Kelebihan Octard berbanding foundation yang lain adalah tekstur nya yang sangat lembab & mampu utk melembabkan kulit. Oleh itu Octard lebih sesuai dipakai oleh pemakai yang mempunyai kulit jenis kering. Dari segi coverage pula, tidak banyak beza dgn Naturactor Cover Face, sangat flawless bila dipakai. Ringan & juga tahan lama.

MC COVER & FACE TREATMENT (MCCT) 
MCCT lebih similar dengan Naturactor berbanding Octard. MCCT adalah versi terbaru bagi Naturactor Cover Face. Memandangkan ianya adalah versi terbaru, jadi coverage adalah terbaik, lebih baik dari Naturactor, lebih ringan, tahan lama & xberminyak. Sesuai utk semua jenis kulit.

Perbezaan Naturactor Cover Face, Octard Cover Foundation & MC Cover & Treatment
To order: SMS/WHATSAPP 0133986129
Email: zunitaramli@gmail.com
facebook: facebook.com/naturactorcollectionspage

100% ORIGINAL FROM MEIKO JAPAN
OR MONEY BACK GUARANTEE!!

[FAQ] Adakah Naturactor Cover Face mengandungi Silikon?

Lambakan kosmetik terutamanya make up & foundation di pasaran pada masa kini mementingkan pengguna utk berwaspada dengan kandungan bahan kosmetik tersebut. Banyak kandungan yang berbahaya yang mungkin ada dalam satu2 produk kosmetik seperti Merkuri dan Hidrokuonin. Sesetengah pengguna juga cuba mengelakkan kandungan Silikon dalam produk kosmetik. Adakah Silikon benar-benar berbahaya?

Silikon

Apa itu Silikon dalam bidang kecantikan?
Silikon adalah bahan yg terhasil dari pasir (silika). Silikon boleh wujud dalam pelbagai bentuk menyebabkan ia digemari oleh pakar kecantikan. Sifatnya yg lembut di kulit, mempunyai keupayaan untuk melembutkan kulit dan juga berupaya untuk mengekalkan kelembapan pada kulit. Ia juga boleh digunakan untuk menyembuhkan luka & membaiki kesan parut. [1]

Terdapat pelbagai bentuk silikon tetapi yang paling popular & kerap didapati adalah dalam bentuk cyclopentasiloxane, cyclohexasiloxane, dimethicone dan phenyl trimethicone. [1]


Adakah Silikon berbahaya?
Tidak. Terdapat 2 jenis silikon iaitu amorphous and crystalline Silica. Amorphous Silika adalah jenis Silikon yang digunakan dalam bidang kosmetik dan telah dibuktikan tidak berbahaya oleh FDA [2].

Naturactor Cover Face original Japan

Adakah Naturactor Cover Face mengandungi Silikon?
Walaupun Silikon secara umumnya tidak berbahaya kepada kesihatan, masih terdapat segelintir pengguna ragu2 dan skeptikal dengan penggunaan Silikon dalam produk kecantikan mereka. Naturactor Cover Face sejenis foundation yang dibuat di Jepun adalah BEBAS Silikon.

Email confirmation dari Meiko Jepun – TIADA Silikon dalam Meiko Foundation products

Translation:
Tiada kandungan Silikon dalam produk Meiko dan bukan dari jenis waterproof. Jika muka jenis berjerawat, seeloknya cuci muka dengan bersih  sebelum tidur & seeloknya guna Naturactor Essence Lotion sebelum menggunakan Naturactor Cover Face.

Ada yang mengatakan, hanya kosmetik yang mengandungi Silikon sahaja yang mampu membuatkan foundation itu seolah2 ‘kalis air’ & tahan sehingga berbelas2 jam. Memandangkan Naturactor Cover Face mempunyai sifat ‘kalis air’ & tahan lama, adakah ini membenarkan kenyataan tersebut?
Tidak. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, Naturactor Cover Face TIDAK mengandungi Silikon. Naturactor Cover Face boleh bertindak seolah2 ‘kalis air’ & tahan lama kerana ia mengandungi Candellila Wax dan Carnauba Wax.

Candellila & Carnauba Wax adalah sejenis wax yang berasal dari tumbuhan (daun Candellila/Carnauba). [3] Ianya digunakan secara meluas dalam bidang kosmetik untuk melindungi dan menjadikan foundation seolah2 kalis air, oleh itu foundation tahan lebih lama.


Jika Naturactor Cover Face mengandungi Candellila & Carnauba Wax, adakah ianya benar2 ‘kalis air’ atau waterproof foundation?
TIDAK. Walaupun Naturactor Cover Face mengandungi unsur wax, tetapi ianya berasal dari wax semulajadi (tumbuhan). Oleh itu peratusan wax nya adalah sangat rendah & diketahui bahan ini juga bukan jenis komedogenik (tidak menyumbat pori2). Oleh itu Naturactor Cover Face bukan jenis kalis air atau waterproof foundation dan tidak menyumbat pori2. [4]

Adakah Naturactor Cover Face boleh dibawa solat walaupun tidak mencucinya dengan bersih dengan make up remover?
YA. Naturactor Cover Face boleh terus dibawa solat kerana kandungannya tidak menyumbat pori2, bukan jenis waterproof & tidak mengandungi unsur yang tidak halal.


Adakah Naturactor Cover Face dari China juga selamat digunakan?
Saya tidak pasti kerana saya tidak pernah membuat kajian mengenai Naturactor Cover Face dari China.


Mengapa saya harus yakin dengan tahap keselamatan (kandungan/ramuan) Naturactor Cover Face dari Jepun?
Naturactor Cover Face original dari Jepun telah mendapat pengiktirafan dari Japan Association Board (JAB), pengiktirafan ISO9001, ISO14001 dari Organisation of International Standard Certification Co., Ltd (OISC), dan juga diiktiraf oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (berdaftar dengan Badan Farmasi Kebangsaan – BPFK). [5] Oleh itu, tiada keraguan lagi Naturactor Cover Face original dari Jepun adalah selamat untuk digunakan.

Naturactor Cover Face original Japan

Dapatkan Naturactor Cover Face original dari Meiko Japan sekarang!
100% ORIGINAL ATAU JAMINAN WANG DIKEMBALIKAN 🙂
SMS/WHATSAPP 0133986129
zunitaramli@gmail.com

Sumber rujukan:
[1] http://www.paulaschoice.com/cosmetic-ingredient-dictionary/definition/silicone
[2] http://beautifulwithbrains.com/2009/03/03/is-silica-in-cosmetics-dangerous/
[3] http://www.truthinaging.com/ingredients/euphorbia-cerifera-candelilla-wax
[4] http://www.ivillage.com/be-pimple-free-how-clean-unclog-your-pores/5-a-147353
[5] http://meikocosmetics.com.my/en

[FAQ: Is Your Make Up Expired?]

Many people are not aware of expiration date of their cosmetic products. Expired cosmetics products are not safe to use & potentially cause skin irritation and other problem*.

Generally, cosmetics can be used safely for 3 years as long as they are unopened & kept under normal conditions (cool, dry & away from sunlight). If the product has been opened, it must be used within 3 years as long as the product has been tightly closed, stored in cool, dry & away from sunlight. However, the product may have been contaminated if you have directly touch it with your fingers or hands. Make sure that there is no discoloration, separation, changing of texture before use & stop using if there are any abnormal signs.

In case of Meiko products (Naturactor, octard & mcct), there is NO expired date stated in the packaging. It is because they have passed various types of safety/stability tests so that they can be safely used for 3 years. 


*Depends on skin condition
 


Get your original Meiko product from Japan now!
SMS/WHATSAPP 0133986129
Email: zunitaramli@gmail.com
fb: facebook.com/naturactorcollectionspage

[FAQ & REVIEW] NATURACTOR COVER FACE

It has been a very long time since my last update of this product. I used to review this awesome product (click here for my previous review) & would like to do so again since I have many requests asking on how to apply this awesome product correctly.

Anyways, before I go further, let me give some background info of this product. Naturactor Cover Face produced by a cosmetics company in Japan, MEIKO Cosmetics. Having said that, this product is originally made in Japan. But to minimize the cost, MEIKO Japan had opened a branch/factory in China to produce Naturactor Cover Face in minimal cost – to sell in China market.

1. Is Naturactor Cover Face made in China same with Naturactor Cover Face made in Japan?
NO. They are not the same. Even though they are originally from MEIKO Japan, but some of the ingredients used to produce Naturactor Cover Face in China had been replaced with another cheaper ingredients just to get lower cost price. The quality is different – this explains why Naturactor Cover Face China usually much cheaper than Naturactor Cover Face Japan. I can even get Naturactor Cover Face original China as low as RM8/pc!

2. What are the differences between Naturactor Cover Face China & Japan in terms of quality?
Bear in mind, I am talking about ORIGINAL Naturactor Cover Face made in Japan & ORIGINAL Naturactor Cover Face made in China (MEIKO Japan branch in China). From our customer surveys, whom had tried both versions of Naturactor (China & Japan), 90% claimed on below:

1. Naturactor Cover Face Japan less oily than Naturactor Cover Face China
2. Naturactor Cover Face Japan much smoother than Naturactor Cover Face China
3. Naturactor Cover Face Japan much softer than Naturactor Cover Face China
4. Naturactor Cover Face Japan gives better coverage than Naturactor Cover Face China
5. In general, Naturactor Cover Face Japan gives better quality & satisfaction compared to Naturactor Cover Face China.

3. Are all Naturactor Cover Face in market original?
NO. There are a lot of imitation/fake product of Naturactor Cover Face in the market.

4. How to differentiate between original Naturactor Cover Face (made in Japan & made in China) & the imitation/fake ones?
There are several ways to differentiate between:
1. Original Naturactor Cover Face made in Japan & Naturactor Cover Face made in China
2. Original Naturactor Cover Face Japan & Imitation (Fake) Naturactor Cover Face Japan

TIPS TO DIFFERENTIATE NATURACTOR COVER FACE MADE IN JAPAN & NATURACTOR COVER FACE MADE IN CHINA 
(BOTH ORIGINAL VERSIONS)

TIPS #1: Logo / writing on the bottle
For Naturactor Cover Face made in Japan – “NATURACTOR” is written on the bottle
For Naturactor Cover Face made in China – Chinese character is written on the bottle

Tips #2: Tones/ codes
For Naturactor Cover Face made in Japan – Only 5 codes are available (130, 140, 141, 151 &171)
For Naturactor Cover Face made in China – 10 codes are available (130, 140, 141, 150, 151, 152, 153,161, 171, 181)

Tips #3: Code selections
For Naturactor Cover Face made in Japan & China – code selections are as above

Tips #4: Bar code/ hologram

For Naturactor Cover Face made in Japan – Japanese character written at the back
For Naturactor Cover Face made in China – Chinese character written at the back & has the hologram
P/s: For Naturactor Cover Face made in Japan, the hologram is not used anymore since there is MEIKO Malaysia who imported directly from Japan & they don’t use this hologram.
Tips #5: Bottle shape

For Naturactor Cover Face made in Japan – The bottle lid quite flat
For Naturactor Cover Face made in China – The bottle lid quite round & curvy

Tips #6: Box

For Naturactor Cover Face made in Japan – Each Naturactor has its own box
For Naturactor Cover Face made in China – 8 pcs Naturactor shared the same box
TIPS TO DIFFERENTIATE NATURACTOR COVER FACE MADE IN JAPAN 
(ORIGINAL & IMITATION)

Tips #1: Box
For Naturactor Cover Face made in Japan (original) – The box is more brown-ish colour
For Naturactor Cover Face made in Japan (imitation/fake) – The box is more yellow-ish colour

Tips #2: Logo on the box
For Naturactor Cover Face made in Japan (original) – Code is shown on the side of the box
For Naturactor Cover Face made in Japan (imitation/fake) – Code is not shown, but there is an “S” logo instead

Tips #3: Texture
For Naturactor Cover Face made in Japan (original) – Texture is not oily, smooth & compact
For Naturactor Cover Face made in Japan (imitation/fake) – Texture is oily, sticky & not compact

Tips #4: Codes

For Naturactor Cover Face made in Japan (original) – Each code on the side box is the same as the code on the back of the bottle
For Naturactor Cover Face made in Japan (imitation/fake) – Only has code at the back of the bottle. No code at the side box

EXTRA Tips #5: For Silky Lucent Powder – Codes

For Naturactor Silky Lucent Powder made in Japan (original) – Each code on the side box is the same as the code on the back of the bottle
For Naturactor Silky Lucent Powder made in Japan (imitation/fake) – Only has code at the back of the bottle. No code at the side box

EXTRA Tips #6: Weight
For Naturactor Silky Lucent Powder made in Japan (original) – Only has weight of 25g
For Naturactor Silky Lucent Powder made in Japan (imitation/fake) – Has bigger weight up to 50g

5. Where to get the original Naturactor Cover Face original from Japan at affordable price in Malaysia?

You can buy from us at:
Facebook: Naturactor Collections Page
Instagram: @elegancecosmetics
SMS/Whatsapp/Call: 0133986129 (Zunita)
Email: zunitaramli@gmail.com

We sell at cheaper price as low as RM41/pc instead of RM69/pc!
100% Original from MEIKO Japan or MONEY BACK GUARANTEE.

6. What are the ingredients of Naturactor Cover Face made in Japan? Are they safe & halal? Is there any side effect of using Naturactor Cover Face?
Yes, the ingredients are safe & halal. There is NO side effect of using Naturactor Cover Face.

Main ingredients:

Jojoba oil- To moisturize the skin
Mica- To moisture your skin
Tocopherol( Vitamin E )- To improve metabolism and immune system skin.

Taken from: MEIKO Malaysia website

7. Can Naturactor Cover Face use daily? How long a bottle of Naturactor Cover Face can last if I using it daily?
Yes, Naturactor Cover Face can be used daily. It can last up to 9 months if using daily.

8. If Naturactor Cover Face is safe, is it registered with Malaysia Ministry of Health (MOH)?
Yes. Naturactor Cover Face is registered with MOH. You can refer to the NOT number here (BPFK website)

9. Is Naturactor Cover Face safe for pregnant women?
Yes, Naturactor Cover Face is safe for pregnant women.

10. How to apply Naturactor Cover Face correctly so I can get the best flawless look?
There are several ways to apply Naturactor Cover Face to get the best flawless look.

You need :
1. MEIKO Revival Rose Face Mist (Any face mist can do but I strongly recommend this one)
2. MEIKO Foundation sponge / foundation brush (Not necessarily MEIKO, but this is the best in quality)
3. Naturactor Make Up Base

4. Naturactor Cover Face
5. Naturactor Pressed Powder (compact powder) or Naturactor Silky Lucent Powder (loose powder) as finishing powder
6. Naturactor Magical Lipstick

Method :
1. Spray your bare face using Revival Rose face mist.
2. After the face mist dries, apply Naturactor Make Up Base all over the face. If you use moisturizer, apply moisturizer prior Naturactor Make Up Base.
3. Apply Naturactor Cover Face all over the face using wet foundation sponge/ brush. If you have blemishes to cover, use Naturactor Cover Face #171(the green concealer) to the blemishes prior applying Naturactor Cover Face all over your face
4. Apply Naturactor Pressed powder or Naturactor Silky Lucent Powder using the sponge puff or brush
5. Your foundation make up is done. You can continue to 2nd step such as highlighting, applying eyeshadow, lipstick, etc.
6. Once finish, spray your face with the Revival Rose Face mist again. This is to ensure your make up lasts longer & to give fresh make up look.



11. Can I read other customer reviews who had tried/used this Naturactor Cover Face?
Yes, there are several reviews from our customers:
1. Review: Naturactor
2. Review: Naturactor Cover Face Meiko Japan
3. Review: Naturactor Cover Face Updated
4. Review: Naturactor Cover Face Meiko Japan
5. Meiko Cosmetics Naturactor Cover Face Review
6. [REVIEW] Naturactor Cover Face Japan

Get your ORIGINAL NATURACTOR COVER FACE MADE IN JAPAN NOW!!

You can buy from us at:
Facebook: Naturactor Collections Page
Instagram: @elegancecosmetics
SMS/Whatsapp/Call: 0133986129 (Zunita)
Email: zunitaramli@gmail.com

We sell at cheaper price as low as RM41/pc instead of RM69/pc!
100% Original from MEIKO Japan or MONEY BACK GUARANTEE.

Naturactor Cover Face, Summer Cake, Pressed Powder dan Silky Lucent Powder

NATURACTOR Cover Face (by Meiko) ni adalah Jepun punye product, produk ni sgt BERKUALITI dan MURAH. saya percaya, ianya mampu dimiliki oleh semua golongan 😉 Apa yang menyebabkan Cover Face ni best sangat? Let’s see the ingredients.. Antara kandungan UTAMA dalam Cover Face adalah:

~Jojoba Oil (Minyak Jojoba)
~Rice (Beras)
Kebaikan Cover Face:
1) Minyak Jojoba memang terkenal dengan fungsinya untuk melembap. So, dengan adanya ingredient ni, Cover Face mampu membantu untuk menghidratkan kulit, menjadikan kulit lebih lembut, dan cantik berseri.

2) Cover Face ni jugak adalah rice based powder, so ia menyerap minyak berlebihan yang dihasilkan oleh kulit, menyeimbangkan kelembapan kulit agar tidak berminyak, menghasilkan kulit yang bebas dari keradangan dan jerawat.

3) Kombinasi dua ramuan di atas mampu menghasilkan kulit yang lebih sihat, lembut dan berseri.

4) Cover Face juga terkenal sebagai ”moist powder foundation” – yang bertindak sebagai bedak asas dan pelembab. Sambil menjadi foundation (menutup cela di muka), ia juga bertindak sebagai pelembap pada kulit.

5) Bertindak sebagai pelindung dari sinar UV, menjadikan kulit tidak mudah gelap apabila terdedah kepada sinaran matahari, juga mengelakkan pigmentasi (act as sunblock too)

6) Tidak menutup pori2 di muka, ringan, tidak melekit, tidak bertompok2 apabila dipakai.

7) Bertindak sebagai 3-dalam-1 foundation; sebagai bedak asas, pelembab, dan juga sunblock.

Mengapa ada 2 jenis packaging? 
Jawapannye simple, satu Made in China (telah diformulasikan semula di China), satu lagi Made in Japan. Saya xpasti samada dua2 nya mempunyai kualiti yang sama atau tidak, sebab produk China ni dijual dengan harga yang jauh lebih murah drp Jepun. Jadi, it’s up to you (pengguna) untuk membezakan yang mana lebih baik, dari segi kualiti dan kepuasan menggunakan produk tersebut. Kat bawah ni saya lampirkan contoh Cover Face packaging dari China dan Jepun.
Cover Face from China
Cover Face from Japan
The HUGE difference between China and Japan product is the availability of the color tones. Kalau yang originally from Japan, the color tone choices quite limited, ade 5 jenis tone je yg available, iaitu 130, 140, 141, 151 dan 171. TAPI other color tones available in their foundation range. Kirenye, utk dapatkan tone color yang laen, anda boleh dapatkannya dengan NATURACTOR foundation. NATURACTOR Cover Face and Foundation adalah based on the same ingredients, tp Cover Face sesuai untuk light make up, Foundation sesuai untuk heavy make up.
Kalau product yang diformulasikan semula di China, range dia lebih banyak, 130, 140, 141, 150, 151, 152, 153,  161, 171, 181, which showed below:
Color tones available (product re-formulated in China)
So, macamana nak bezakan yang original atau tidak? 
1. Berat NATURACTOR Cover Face adalah 20gBUKAN 25g seperti yang dijual oleh sesetengah pihak.
2. Kalau keluaran Jepun, tulisan atas botol adalah “NATURACTOR”, tapi kalau keluaran China, tulisan atas NATURACTOR, tp dalam TULISAN CHINA.
3. NATURACTOR Cover Face keluaran Jepun botol dia colour putih solidBUKAN transparent. Contoh seperti kat bawah:
Original Cover Face container(from OFFICIAL Cover Face website in Japan)
4. Untuk yang dari Jepun (yang saya beli sendiri di Jepun ni), TIADA hologram diperlukan, cuma ada satu kod KHAS di bawah botol.
5. Kalau yang dari China, WAJIB ada hologram. Dan hologram pon, bukan sebarang hologram, mungkin hologram ade yg tipu kan.. nak tau hologram yg asli seperti kat bawah:
Disebabkan saya ni xreti bahasa China, jadi saya xdpt nak terangkan lah lebih detail, tapi saya pasti tgk drp gambar boleh faham kot cane nk tau hologram asli. Ni saya ambil dari OFFICIAL naturactor website dari China. 
Kenapa yang Jepun punya xde hologram?
Sebab di Jepun ni kawalan kosmetik mmg sangat ketat. Tidak seperti di China, kat Jepun ni sangat sangat susah untuk jumpa produk tiruan, jadi apa yang dijual di Jepun, I can guarantee, it’s 100% original.
Jadi, saya menjual NATURACTOR Cover Face (by Meiko) yang MADE IN JAPAN.
– 100% ORIGINAL, atau jaminan WANG ANDA DIKEMBALIKAN 🙂
– Kenapa saya yakin sangat dengan ketulenan produk yang saya jual? sebab saya saya membeli SENDIRI produk2 ni dari BOOTH Meiko di Tokyo, Jepun. 
Disebabkan saya menjual produk NATURACTOR Cover Face from Japan, jadi hanya ada 5 tone color yang available, 130, 140, 141, 151 dan 171, warna seperti di bawah:
#130 : very fair skin (chinese skin)
#140 : very fair skin (malay skin)
#141 : fair skin (malay skin)
#151 : medium skin (typical malay skin)
#171 : for concealer
Naturactor Cover Face Japan
Naturactor Cover Face

Naturactor Cover Face

Naturactor Cover Face 130

Naturactor Cover Face 140

Naturactor Cover Face 141

Naturactor Cover Face 151

Naturactor Cover Face 171

To order: 
Kindly contact our agents HERE
100% ORIGINAL Cover Face from Japan (20g)

———————————–


2) SUMMER CAKE (FOUNDATION)
NATURACTOR Summer Cake (Foundation)
100% ORIGINAL, MADE IN JAPAN


Foundation berbentuk powder
Sesuai bagi muka yg cepat berpeluh
Terdapat dalam 5 tone warna

#630 : very fair skin (chinese skin)
#642 : very fair skin (malay skin)
#643 : fair skin (malay skin)
#650 : medium skin (typical malay skin)
#670 : for concealer


Naturactor Summer Cake

Naturactor Summer Cake

Naturactor Summer Cake



100% ORIGINAL, MADE IN JAPAN 🙂

To order: 
Kindly contact our agents HERE
—————————————

3) NATURACTOR PRESSED POWDER
#430 – untuk kulit cerah – pinkish (Chinese skin)
#441 – untuk kulit melayu cerah (Fair Malay skin)
#451 – untuk kulit sawo matang/medium (Typical Malay skin)

#470 – concealer (warna putih)

Naturactor Pressed Powder

Naturactor Pressed Powder

Naturactor Pressed Powder

Naturactor Pressed Powder 430

Naturactor Pressed Powder 441

Naturactor Pressed Powder 451

Naturactor Pressed Powder 470


To order: 
Kindly contact our agents HERE
———————————————————-

4) NATURACTOR Silky Lucent Powder, 25g

MADE IN JAPAN



#31 – untuk kulit cerah (Chinese skin)
#41 – untuk kulit melayu cerah (Fair Malay skin)
#51 – untuk kulit sawo matang/medium (Typical Malay skin)


Naturactor Silky Lucent Powder


Naturactor Silky Lucent Powder

Naturactor Silky Lucent Powder

Naturactor Silky Lucent Powder 31


Naturactor Silky Lucent Powder 41

Naturactor Silky Lucent Powder 51

To order: 
Kindly contact our agents HERE

MCCT Customer Review

Assalamualaikum & Hai semua,

Atas sambutan yang sangat2 menggalakkan daripada customers NC untuk MC COLLECTIONS COVER & TREATMENT FOUNDATION (MCCT) ni, saya dengan berbesar hati nk buat review mengenai MCCT ni based on customer feedback. Kepada yang tak tahu apa itu MCCT, boleh rujuk kepada post saya yg sebelum ini. Boleh klik di SINI untuk butiran lanjut.

Daripada feedback yang saya terima daripada customers, rata2 mereka sangat2 berpuas hati dengan kualiti and improvement yang ada pada MCCT ni. Saya memang menerima banyak feedback2 positif dan hampir setiap hari saya menerima order baru dari customers. Mmg MCCT sangat2 best!

“mmg best mcct…klau octard tu dah best, tp mcct lg best…cantik kemasan dia xberminyak, x bercapuk dan tahan lama kat muka….tqqqq zue for recommended tis product”

“Salam sis, MCCT dah dapat td.. terus pakai, jimat masa xpayah touch up dah dgn compact powder.. Suka, suka.. (Texture) lagi lembut compare to naturactor, pakai sikit je pun dah cover, berbaloi2 beli. Kalau naturactor yg sehari pakai 3x tu tahan dekat setahun, yg MCCT ni xtau la tahan berapa lama..Thanks sis, next time nk beli MCCT lagi”

“dah try (MCCT) ni mmg best larrr….akk rs bb cream dia mesti lg best kann.. sedang elok jer tgh bersiap nk kluar posmen dtg hihi…apalg kita pkai jer terusss…. mmg cantik zue coverage dia…terbaekk”

“Ita…kt nk bg testi mcct..slalu mls tp arini rajen lak.hehe..serious sgt puas ati dgn mcct.btol la ita ckp de lg best dari octard.ringan sgt..kt ltak sket jek pastu muka dah jd cm kulit patung tu.if amek gambo mcm amek guna camera 360 padahal amek guna normal camera jek..de ringan dari octard..octard bgs tp ni lg bgs.price pon ok sbb still below 100.thanx ita sbb jual brg2 yg sgt berkualiti n servce yg baik amat..”


Those are the customer reviews. So let’s see perbezaan penggunaan dari segi gambar (visual) pulak 🙂

Dua2 gambar before and after diambil menggunakan KAMERA BIASA. TIADA editing dilakukan.. So ni mmg betul2 and natural punya looks ya 🙂
Perbezaan gambar 1 (sebelum MCCT)  & 2 (selepas MCCT)
~ Kulit nampak lebih sekata
~ Kulit nampak lebih bermaya & glow
~ Full coverage (jerawat & cela ditutup sepenuhnya) – lebih flawless
~ Nampak lebih natural
~ Tidak berkilat/ berminyak
So far MCCT mmg the best foundation ever. Kelebihan MCCT:
~ Sangat ringan. Bila pakai rasa mcm xpakai apa2 di muka. Feels sgt natural
~ Coverage yang sangat bagus
~ Tahan lama. 1 bekas MCCT boleh tahan up to 8-9 months
~ Sangat jimat
~ Tidak berminyak seperti foundation yg lain
~ Tidak perlu pakai bedak lepas pakai MCCT
~ Bekas yg kecil dan compact. Mudah utk dibawa kemana2
~ Sangat lembut pada kulit. Tidak akan menyebabkan iritasi*
*utk typical skin.
Semua yang anda inginkan pada foundation ada pada MCCT! Get yours MCCT now!! COnfirm xkan menyesal kalau purchase, seriously 🙂
TO ORDER: 
sms/whatsapp: 0133986129
email: zunitaramli@gmail.com