5 Kesilapan Mencuci Muka

Kadang-kadang, kita dah pakai pencuci muka paling bagus pun, masih kurang berkesan untuk mendapatkan wajah yang “flawless” tanpa cela. Adakah pencuci itu tidak berkesan? Mungkin ya dan mungkin tidak. Ada banyak faktor penyumbang kepada situasi ini — tidak hanya pada pencuci itu sendiri.

Ada banyak faktor kenapa pencuci muka yang terbaik itu kita rasa kurang berkesan. Antaranya termasuklah cara mencuci yang salah. Adakah anda tergolong dalam golongan ini? Let’s check it out!

  1. Mengguna Pencuci yang Salah

WRONG CLEANSER

 

Tidak semua pencuci muka sesuai pada semua jenis kulit. Ada yang berkulit berminyak, lebih sesuai untuk pencuci khas untuk kulit berminyak. Ini kerana, pencuci jenis ini, mengandungi bahan ramuan yang mampu mengurangkan penghasilan sebum (minyak) pada muka. Jadi, jika anda berkulit kering, menggunakan pencuci untuk kulit berminyak, ia akan menjadikan kulit anda lebih kering kerana anda akan kekurangan minyak yang sepatutnya menjadikan kulit anda lebih lembab, dan begitu juga sebaliknya. Adalah dinasihatkan untuk anda menggunakan pencuci muka yang bersesuaian dengan kulit & masalah anda.

Bagaimana pula dengan sabun TOKYO ORGANIC Treatment Soap (TOTS)?

Sabun TOTS dibuat khusus untuk semua jenis kulit, kulit berminyak, kering, normal, kombinasi mahupun sensitif. Ini kerana TOTS mengandungi kandungan ramuan yang Natural & Organik yang sangat lembut pada kulit. Ia juga boleh digunakan untuk bayi. Jadi tidak hairanlah, jika TOTS boleh digunakan untuk semua jenis kulit, lelaki mahupun wanita!

 

2. Menggunakan air yang terlalu panas atau terlalu sejuk

HOT OR COLD

Ada sesetengah orang suka mencuci muka dengan air panas. Tapi tahukah anda, mencuci muka dengan air yang terlalu panas boleh menghilangkan kelembapan pada kulit dan menjadikan kulit anda terlalu kering?

Mencuci muka dengan air yang terlalu sejuk tidak mampu membersihkan kotoran pada muka anda kerana air yang terlalu sejuk akan menyebabkan pori-pori anda tertutup, jadi pencuci yang anda gunakan tidak dapat membersihkan kotoran sehingga ke dalam pori-pori muka anda. Jika ini berlanjutan, ia akan menyebabkan pori-pori tersumbat dan menjadikan black/white heads & juga jerawat!

Jadi, seeloknya mencuci muka dengan air sederhana panas (suam) sahaja. Ianya membantu untuk pori-pori mengembang sedikit & juga tidak menyebabkan kelembapan muka hilang! Jadi anda boleh mendapat cucian yang bersih secara total!

 

3. Over-peeling atau Over-exfoliating

OVER PEELING

 

Melakukan scrub tidak sepatutnya terlalu kerap, cukup hanya 1-2 kali seminggu. Penggunaan scrub yang betul boleh membuang sel-sel kulit mati dan menggantikan dengan sel-sel kulit baru yang sihat. Akan tetapi, jika terlalu kerap menggunakan scrub ia akan menipiskan kulit dan mengeringkan kulit anda. Jadi, hati-hati ya!

 

4. Guna tuala yang tidak bersih

DIRTY TOWEL

 

Tahukah anda, menggunakan tuala yang kotor boleh menjadi medan penyebaran bakteria pada muka? Jadi, seeloknya gunakan tuala yang bersih & perlu ditukar setiap hari. Jangan gosok tuala pada muka, sebaliknya tekap saja pada muka sudah memadai untuk keringkan muka. Ini kerana geseran yang kasar boleh merosakkan permukaan kulit anda!

 

5. Tidak tanggalkan make up sebelum tidur

MAKE UP ON BED

 

Memakai make up semasa tidur adalah tabiat yang tidak sihat. Ini kerana, sewaktu tidur, kulit perlu mendapat rehat sewajarnya dan perlu bebas dari apa-apa make up. Kulit yang mendapat rehat sewajarnya mampu menjadi kulit yang sihat. Jadi, untuk mendapatkan wajah yang bebas cela, haruslah diberikan rehat yang secukupnya ya!

 

Cukup tak 5 tips ni? Jom amalkan gaya penjagaan muka yang betul dari sekarang!

Jika berminat mahu dapatkan Sabun TOKYO ORGANIC Treatment Soap, boleh dapatkan di website disini ya!

Semestinya Natural & Organik, 100% buatan Jepun 🙂

PRODUCT REVIEW: URB LIFE Hand Care Treatment

Kalau dinamakan wanita, semestinya kita menjaga kecantikan dari hujung rambut sampai hujung kaki kan? Takkan muka je cantik.. tapi tangan berkedut2, kering & nampak tua sebelum usia.

Keanjalan kulit sebenarnya dipengaruhi oleh beberapa faktor & salah satu faktor adalah keseimbangan air dalam badan & kulit. Ini bermakna, jika badan kita kekurangan air, kulit kita akan mudah menjadi kering, pecah & berkedut. Ini menyebabkan kulit kita akan nampak lebih tua dari yang sepatutnya.

Minum air suam adalah salah satu cara untuk mengimbangkan kadar air dalam badan. Tapi.. kalau terlalu kerap minum air, asyik nak terkucil juga! Susah juga yang ni. Hehe. Jika anda kerap berada di kawasan yang kering, seperti di pantai, kawasan beriklim sejuk & terdedah kepada terik matahari, adalah amat disarankan untuk menggunakan pelembab sebagai salah satu agen kawalan air dalam badan.

Bagaimana Pelembab Ini Berfungsi?

Pelembab, seperti namanya berfungsi untuk melembabkan kulit. Secara umumnya pelembab mempunyai 3 jenis major ingredients:

  • Humectants
  • Occlusive Agents
  • Emollients

Setiap satu jenis ingredient ini mempunyai mekanisma melembab yang berbeza2.

Lapisan kulit manusia

Humectants
Humectants termasuk ramuan seperti glycerin, dan pyrrolidone carboxylic acid (PCA). Humectants berfungsi dengan “menarik” air dari lapisan bawah dermis & membantu mengekalkan paras air di lapisan stratum corneum. Glycerin ni selalu diguna dalam industri kosmetik sebab harga yang murah & sangat efisyen tetapi mempunyai kesan sedikit berminyak jika berlebihan.

Occlusive Agents
Occlusive agents meningkatkan paras kelembapan dengan menghasilkan lapisan nipis di atas lapisan kulit. Ramuan dengan occlusive agents ni seperti petrolatum, wax, minyak & silikon. Sesetengah occlusive agents seperti petrolatum boleh menyebabkan rasa berat & sticky pada kulit. Jadi, kebanyakan industri kosmetik akan mencampurkan dengan bahan lain seperti emollients, untuk menangani masalah ini.

Emollient
Emollient lebih ekslusif kerana disamping menjadi pelembab, bahan ini boleh meningkatkan tekstur kulit seperti melicinkan kulit yang kasar. Terdapat banyak jenis emollient di pasaran, bergantung kepada formula kimia yang digunakan. Emollients secara umumnya dikelaskan mengikut keupayaan untuk diratakan pada kulit.

Beza sesuatu pelembab dengan pelembab yang lain ialah kadang kala, pelembab boleh menyebabkan kulit berminyak. Ini adalah kerana sesetengah pelembab menggunakan minyak sebagai salah satu daripada ramuan bahan pelembab tersebut. Ada juga sesetengah pelembab mempunyai “added value” seperti mengandungi sesetengah vitamin seperti Vitamin B12, untuk kesihatan kulit yang lebih optimum.


URB LIFE Hand Care Treatment by MEIKO Japan

URB LIFE Hand Care Treatment ini khas dicipta oleh MEIKO Japan untuk membantu mengurangkan masalah kulit kering. Keistimewaan URB LIFE Hand Care Treatment ini ialah disamping berfungsi untuk melembab, ia juga mampu untuk merawat masalah kulit kering & meningkatkan tekstur kulit supaya lebih sihat.

URB LIFE Hand Care Treatment ini adalah gabungan daripada ketiga2 jenis ramuan diatas (humectants, occlusive agents, emollient) dan juga ramuan dari sumber tumbuhan semulajadi. Gabungan ramuan ini menyebabkan URB LIFE Hand Care Treatment antara yang terbaik di antara jenis pelembab yang ada di pasaran.

Special ingredients URB LIFE Hand Care Treatment by MEIKO Japan

  • Red vitamin “vitamin B12
  • Hyaluronic acid Na
  • Pearl PPT extract (hydrolysis conchiolin)
  • Blended carefully selected nine of herbal extracts – Arnica flower extract, linden extract, chamomile flower extract, calendula flower extract, yarrow extract, St. John’s wort flower / leaf / stem extract, sage leaf extract, mallow flower extract, horsetail extract    

Red vitamin “vitamin B12
Vitamin B12 yang dikenali sebagai Red Vitamin kerana fizikalnya yang berwarna merah. Oleh itu tidak hairanlah URB LIFE Hand Care Treatment berwarna sedikit pink. Antara kebaikan Vitamin B12 pada kulit adalah:

  • Mengelakkan Kulit Kusam
  • Membantu menyembuhkan eczema
  • Mengelakkan kulit kering
  • Menyihatkan kulit
  • Mengelakkan vitiligo (irregular patches on skin)
  • Kulit lebih muda

Hyaluronic acid Na
Hyaluronic acid boleh membantu untuk mengelakkan kehilangan air pada kulit. Jadi ia menjadikan kulit anda lebih lembab & lembut.

Pearl PPT extract (hydrolysis conchiolin)
Ekstrak mutiara ini memang diambil tulen dari mutiara asli. Jadi URB LIFE Hand Care Treatment boleh melembabkan kulit anda dengan pelbagai jenis asid amino & skin peptides.


Blended carefully selected nine of herbal extracts – Arnica flower extract, linden extract, chamomile flower extract, calendula flower extract, yarrow extract, St. John’s wort flower / leaf / stem extract, sage leaf extract, mallow flower extract, horsetail extract  
Gabungan 9 jenis ramuan herba ini membantu melembab, merawat & menyihatkan kulit anda secara lebih berkesan!

URB LIFE Hand Care Treatment by MEIKO Japan
 Berat: 50g

100% ORIGINAL FROM JAPAN 
Untuk order, atau sebarang pertanyaan, boleh PM/SMS/WA
0133986129

 

[NEW!! PHYTOBREEZE Skincare by MEIKO]

As MEIKO always trying their best to improve the products, this is one of the latest achievements by MEIKO Japan – producing PHYTOBREEZE Skincare line – an 100% natural ingredients skincare.


What is so special about PHYTOBREEZE Skincare?
1. It’s an early aging care line.
~ This skincare is suitable for all ages, and can be functioned as anti-aging skincare. This skincare can be used by teenagers, adults or even late 40s women 🙂

2. It contains botanical ingredients inspired by phytotherapy
~ 100% natural based ingredients with NO chemical is used. Inspired by phytotherapy – using the plants around us to protect our health & beauty

3. Paraben FREE, Synthetic FREE & Colorants FREE
~ NO preservative & chemical added in the ingredients. 100% natural & secure. It only uses Argan tree sprout stem cell extract

4. Using advance technology to extract the ingredients
~ The Argan tree sprout stem cell extract is extracted using Phyto-Tech cell technology from shoots of the rare Argan , and cultured. 

5. Contains natural aroma scent of essential oils
~ The mixing of orange, rose, bergamot , etc able to relax the skin & mind. The smell from a fresh and young, with comfortable skincare texture along with the pleasant smell sweet and fruity blend of essential oil can relax and refresh the skin. 

The skincare has 3 products in its range, which each of them has different functionality- just as your skin needs.

 

 1. PHYTOBREEZE Booster

~ Acts as skin serum
~ Supply vitamin & all skin needs
~ Supple & glowing the skin

How to use


After washing your face, pick up an appropriate amount in the syringe, put the entire face & neck

Your usage guideline
2-3 push (20 cent coin size) 

2. PHYTOBREEZE  Stem Essence Lotion (Toner)

~ Provide & maintain the skin moisture level
~ Glowing the skin
~ Tighten the pores

How to use

 
Take an appropriate amount on cotton after the preceding serum or after washing the face, put it on your face and neck. Then, gently massage on your face until you feel cool.

Your usage guideline

50 cent coin size
 

3. PHYTOBREEZE Stem Treatment Cream (Cream)

~ Smoothen your skin
~ Can be used day & night
~ To glow & shiny the skin

How to use

 
After having prepared the skin with lotion, take the appropriate amount of the cream
Put it on your face, and do it point to both cheeks, forehead, nose, chin, and massage from bottom to top to make it more effective.

Your usage guideline

About 1-2 times of pearl grain size 
~ But if you have trouble skin, you may use more
~ Use more if you use it as day cream








STEPS TO USE





PRICE

But wait, now we have limited offer!!

1. PHYTOBREEZE TRIAL SET
1. PHYTOBREEZE Booster (5ml)
2. PHYTOBREEZE  Stem Essence Lotion (Toner) (20ml)
3. PHYTOBREEZE Stem Treatment Cream (Cream) (5g)
Trial set: RM89 only!! 
1. PHYTOBREEZE LIMITED OFFER SET 
1. PHYTOBREEZE Booster (30ml)
2. PHYTOBREEZE  Stem Essence Lotion (Toner) (150ml)
3. PHYTOBREEZE Stem Treatment Cream (Cream) (40g)
Offer set: RM399!! 
NORMAL PRICE: RM542
You save RM143!! 

If you want to purchase individually, you can choose the following:
 1. PHYTOBREEZE Booster

30 ml 
RM189

2. PHYTOBREEZE  Stem Essence Lotion (Toner)

150ml
RM174


3. PHYTOBREEZE Stem Treatment Cream (Cream)

40g
RM179 
To order, kindly proceed to [ORDER] page 🙂 

[NEW IN STORE] SKII Women Travel Set & SKII Men Starter Kit

SKII Men Starter Kit


Consists of 4 items:
~ Moisturizing Cleanser 20g
~ Facial Treatment Essence 75ml
~ Age Revitalize Moisturizer 5g x2

Suitable for ALL skin types

PRICE: RM259*
*excluding postage





SKII Women Travel Set


Consists of 4 items:
~ Facial Treatment Gentle Cleanser 20g
~ Facial Treatment Clear Lotion 20g
~ Stempower cream 15g
~ Whitening Source Derm-Revival Mask 1pc

Suitable for ALL skin types

PRICE: RM169*
*excluding postage

TO ORDER:

SMS/WHATSAPP: 0133986129

EMAIL: ZUNITARAMLI@GMAIL.COM

MISSHA Shiny BB Cream

Introducing.. latest BB Cream in store!!
MISSHA Silky BB Cream

Mengapa MISSHA Shiny Bb Cream?
1. Mengandungi serbuk mutiara asli yang menghasilkan kulit yang cantik
2. Menghasilkan muka yang bermaya dan ‘glowing’
3. Mengandungi pelembab dan antioksida
4. Melindungi kulit dan menghasilkan kesan cantik semulajadi
5. Apabila digunakan, ia seakan menyapu mutiara yang lembut pada muka 🙂

Coverage
Memberikan coverage yg medium

Kesan sapuan
Menghasilkan sapuan yang GLOW (bersinar)


Kawalan minyak
Baik, sesuai utk semua jenis kulit

Tekstur
Tidak terlalu cair atau likat. mudah untuk disapu dan diratakan pada muka

General comment
Sangat sesuai untuk kegunaan harian 🙂

MISSHA Silky BB Cream 
RM80/pc*
*tidak termasuk postage

100% original
Made in Korea

MISSHA Face Mask

8 types of mask to be chosen:
-Lemon
-Raspberry
-Green Tea
-Pearl
-Tea Tree
-Honey
-Pomegranate
-Aloe

By the action of honey moisturizing mask 100% cotton sheet moisture of a liquid beauty duty, and prepares the skin with the texture and moisture. In the feel of the mask material such as silk, has excellent water-holding capacity of liquid adhesion to the skin and beauty. Faintly sweet scent of honey.

By the action of (juice aloe vera) Aloe extract moisturizing mask 100% cotton sheet moisture of a liquid beauty duty, and prepares the skin fresh moist and comfortable. In the feel of the mask material such as silk, has excellent water-holding capacity of liquid adhesion to the skin and beauty. The scent of fresh aloe.

Moisture of a liquid duty cotton 100% Beauty mask sheet. By the action of (tea tree leaf oil) tea tree extract moisture, while soothing, moisturizing and prepares the skin rich with a sense of cleanliness. In the feel of the mask material such as silk, has excellent water-holding capacity of liquid adhesion to the skin and beauty. The scent of tea tree to relax. .

Moisture of a liquid duty cotton 100% Beauty mask sheet. By the action of pomegranate fruit extract moisturizing ingredients, and prepares the skin lively and rich moisture. In the feel of the mask material such as silk, has excellent water-holding capacity of liquid adhesion to the skin and beauty. Sweet scent of pomegranate.

By the action of lemon fruit extract moisturizing mask 100% cotton sheet moisture of a liquid duty beauty, removes excess oil, and prepares the skin clean and smooth. . In the feel of the mask material such as silk, has excellent water-holding capacity of liquid adhesion to the skin and beauty. The scent of fresh lemon.

Formulated with green tea extract moisturizing mask 100% cotton sheet moisture of a liquid duty beauty, skin to skin a translucent rich tend to dull! In the feel of the mask material such as silk, has excellent water-holding capacity of liquid adhesion to the skin and beauty. Refreshing scent of green tea.

Formulated with pearl extract moisturizing mask 100% cotton sheet moisture of a liquid beauty duty, and prepares the skin bright and with a sense of transparency. In the feel of the mask material such as silk, has excellent water-holding capacity of liquid adhesion to the skin and beauty.

Formulated with moisturizing raspberry extract 100% cotton sheet mask moisturizing essence of a duty, and prepares the skin with the needle bright. In the feel of the mask material such as silk, has excellent water-holding capacity of liquid adhesion to the skin and beauty. The scent of fresh raspberries.

MISSHA Face Mask
RM6/pc*
*xtermasuk postage

100% Original
MADE IN KOREA