RAYA PROMO BY ELEGANCE COSMETICS!

Salam all,

Sorry agak lambat sikit update Raya Promo kat blog ni. Jom grab our Raya Promo pada harga yang memang unbeatable ni!!

Selain dapat harga diskaun, anda juga akan dpt FREE gifts tauuuu!! Free gift:
~ FREE Span foundation
~ FREE Sample produk MEIKO
~ FREE Sampul raya ekslusif Elegance Cosmetics
~ FREE Katalog baru Elegance Cosmetics
** Yang best nya, jika anda bertuah, anda akan menerima SURPRISE DUIT RAYA dari Elegance Cosmetics!! Ada dalam sampul2 raya tu berisi duit raya bernilai RM1, RM5, RM10 & RM50!! So siapa laaa yang bertuah dapat RM50 tu yeeee ūüėÄ

RAYA PROMO
25 JUN – 5 JULY 2015
SMS/WA 0133986129

1) Naturactor Promo
1pc – RM39
3pcs – RM37/pc
6pcs – RM35/pc
*tak masuk pos
Product List
1) NR Summer Cake
2) NR Magical Lipstick
3) NR Pressed Powder
4) NR Make Up Base
5) NR Cover Face
6) NR Silky Lucent Powder
2) Octard Promo
1pc – RM49
3pcs – RM47/pc
6pcs – RM45/pc
*tak masuk pos
 Product List
1) OC Soft 2 Cake
2) OC Moisture 2 Foundation
3) OC Cover Foundation

3) MCCT Promo
1pc – RM63
3pcs – RM62/pc
6pcs – RM60/pc
*tak masuk pos

[Fakta atau Auta?] Naturactor Cover Face menyumbat pori-pori?

Beberapa hari lalu ada seorang pelanggan  whatsapp saya, dia kata nak beli foundation. Tapi dia ragu-ragu sebab katanya, ada Make Up Artist (MUA) yang agak terkenal memberitahu dia yang Naturactor ini menyumbat pori-pori! Jadi dia mahu kan kepastikan samada betul kah Naturactor Cover Face ini menyumbat pori-pori atau tidak.

Apa kata anda? Adakah anda yakin Naturactor Cover Face menyumbat pori-pori? Apa asasnya kenyataan sebegitu?

Biar saya jawab persoalan ini dengan 5 soalan di bawah:
Pertama, bagaimana anda boleh menyimpulkan bahawa sesuatu foundation itu menyumbat pori-pori?
Kedua, adakah anda tahu apa ramuan yang menyebabkan pori-pori tersumbat?
Ketiga, adakah anda tahu apa itu komedogenik (comedogenic) & bukan komedogenik (non-comedogenic)?
Keempat, adakah anda tahu apakah ramuan komedogenik (comedogenic) & bukan komedogenik (non-comedogenic)?
Kelima, adakah anda tahu ramuan kandungan Naturactor bagi mengatakan ianya menyumbat pori-pori?

Untuk menjawab soalan2 ini, saya jelaskan dulu kepentingan untuk memastikan make up anda tidak menyumbat pori2.

Mengapa Penting untuk Memastikan Kosmetik Anda Tidak Menyumbat Pori2?
Jika kosmetik/foundation anda tergolong dalam kategori yang menyumbat pori2, ianya boleh menyebabkan blackheads, whiteheads, jerawat dan sebagainya. Ini kerana kulit anda tidak dapat bernafas sebab kosmetik/foundation tersebut telah tersumbat ke dalam pori2 tersebut. Kebiasaanya, pencuci muka biasa TIDAK dapat membersihkan wajah anda dengan sempurna (sebab pori-pori dah tersumbat). Jika anda mempunyai kulit sensitif atau berminyak ianya akan memberi kesan lebih teruk seperti jangkitan pada kulit dan sebagainya.

Bagaimana Nak Tahu Kosmetik/Foundation Adalah Jenis yang Sumbat Pori-pori Atau Tidak?
Secara asasnya, ramuan kosmetik terbahagi kepada 2 – comedogenic (sumbat pori-pori) & non-comedogenic (tak sumbat pori-pori). Jadi jika anda mahukan foundation yang tak sumbat pori2, anda perlu mencari foundation yang jenis non-comedogenic.

 


Apa itu comedogenic & non-comedogenic dan bahan-bahannya?
Seperti yang dinyatakan di atas, comedogenic adalah bahan yang boleh menyumbat pori-pori & menyebabkan iritasi. Comedogenic kebiasaanya adalah oil-based tetapi tidak semua oil-based (& wax) adalah jenis comedogenic. Tetapi harus diingatkan, tidak semua kulit mengalami iritasi jika menggunakan ramuan comedogenic tetapi jika anda mempunyai kulit sensitif atau kulit yang mudah berjerawat, ianya penting untuk di ambil kira.

Non-comedogenic adalah bahan yang tidak menyumbat pori-pori & tidak menyebabkan iritasi. Non-comedogenic kebiasaanya adalah water-based.

Kebiasaanya, ramuan dikelaskan 0 Р5.
0 adalah non-comedogenic
5 adalah sgt comedogenic

Senarai ramuan comedogenic adalah seperti berikut:

 

Dari senarai ini, kita boleh tahu ramuan mana yang sangat menyumbat pori-pori (rate 5), ramuan yang mana jika boleh wajar dielakkan (rate 3,4). Rate 0,1,2 adalah utk ramuan yang tidak menyumbat pori-pori atau non-comedogenic. Jadi, ramuan selain dari yang disenaraikan ini kebiasaanya non-comedogenic .

Apakah ramuan Naturactor Cover Face (original) dari Jepun? Adakah ada ramuannya yang tergolong dalam comedogenic ingredients seperti yang disenaraikan?

Kandungan asas Naturactor Cover Face Jepun adalah seperti berikut:

Titanium oxide – non-comedogenic (tidak sumbat pori2)
Isocetyl myristate Рnon-comedogenic (tidak sumbat pori2)
Mica non-comedogenic (tidak sumbat pori2)
Polymethyl methacrylate non-comedogenic (tidak sumbat pori2)
Diisostearyl malate non-comedogenic (tidak sumbat pori2)
Iron oxide non-comedogenic (tidak sumbat pori2)
Polyglyceryl oleate -2 Рnon-comedogenic (tidak sumbat pori2)
Carnauba wax non-comedogenic (tidak sumbat pori2)
Candelilla wax non-comedogenic (tidak sumbat pori2)
Hydroxide Al non-comedogenic (tidak sumbat pori2)
Jojoba seed oil non-comedogenic (tidak sumbat pori2)
Tocopherol non-comedogenic (tidak sumbat pori2)

Kesimpulan : Adakah Naturactor Cover Face menutup pori-pori & tidak boleh digunakan seharian?
Dari senarai ramuann Naturactor di atas, semua kandungan asas Naturactor tidak mengandungi lansung comedogenic ingredients seperti yang disenaraikan. Jadi, boleh disimpulkan bahawa Naturactor Cover Face Japan adalah non-comedogenic, tidak menyumbat pori-pori & water-based. So, ianya amat sesuai utk kegunaan harian & bukan water-proof (sebab water based, kan?). Jadi ianya boleh dibawa solat.


Bonus: Adakah ianya HALAL?
Yes, of course! Daripada senarai di atas, tiada gelatin haiwan atau ramuan dari sumber haiwan. Semuanya adalah plant based/sintetik. In fact, Naturactor Cover Face tidak menggunakan ujian ke atas binatang pun!

 

Berminat untuk dapatkan Naturactor Cover Face original Jepun?  Order di lawan web kami sekarang!

 

Sumber:
1. The Ingredients Guide ‚Äď Comedogenic, Irritating Ingredients To Watch For
2. Comedogenic Oils & pore clogging ingredients That Cause Acne
3. Pore Clogging Ingredients

PRODUCT REVIEW: URB LIFE Hand Care Treatment

Kalau dinamakan wanita, semestinya kita menjaga kecantikan dari hujung rambut sampai hujung kaki kan? Takkan muka je cantik.. tapi tangan berkedut2, kering & nampak tua sebelum usia.

Keanjalan kulit sebenarnya dipengaruhi oleh beberapa faktor & salah satu faktor adalah keseimbangan air dalam badan & kulit. Ini bermakna, jika badan kita kekurangan air, kulit kita akan mudah menjadi kering, pecah & berkedut. Ini menyebabkan kulit kita akan nampak lebih tua dari yang sepatutnya.

Minum air suam adalah salah satu cara untuk mengimbangkan kadar air dalam badan. Tapi.. kalau terlalu kerap minum air, asyik nak terkucil juga! Susah juga yang ni. Hehe. Jika anda kerap berada di kawasan yang kering, seperti di pantai, kawasan beriklim sejuk & terdedah kepada terik matahari, adalah amat disarankan untuk menggunakan pelembab sebagai salah satu agen kawalan air dalam badan.

Bagaimana Pelembab Ini Berfungsi?

Pelembab, seperti namanya berfungsi untuk melembabkan kulit. Secara umumnya pelembab mempunyai 3 jenis major ingredients:

  • Humectants
  • Occlusive Agents
  • Emollients

Setiap satu jenis ingredient ini mempunyai mekanisma melembab yang berbeza2.

Lapisan kulit manusia

Humectants
Humectants termasuk ramuan seperti glycerin, dan pyrrolidone carboxylic acid (PCA). Humectants berfungsi dengan “menarik” air dari lapisan bawah dermis & membantu mengekalkan paras air di lapisan stratum corneum. Glycerin ni selalu diguna dalam industri kosmetik sebab harga yang murah & sangat efisyen tetapi mempunyai kesan sedikit berminyak jika berlebihan.

Occlusive Agents
Occlusive agents meningkatkan paras kelembapan dengan menghasilkan lapisan nipis di atas lapisan kulit. Ramuan dengan occlusive agents ni seperti petrolatum, wax, minyak & silikon. Sesetengah occlusive agents seperti petrolatum boleh menyebabkan rasa berat & sticky pada kulit. Jadi, kebanyakan industri kosmetik akan mencampurkan dengan bahan lain seperti emollients, untuk menangani masalah ini.

Emollient
Emollient lebih ekslusif kerana disamping menjadi pelembab, bahan ini boleh meningkatkan tekstur kulit seperti melicinkan kulit yang kasar. Terdapat banyak jenis emollient di pasaran, bergantung kepada formula kimia yang digunakan. Emollients secara umumnya dikelaskan mengikut keupayaan untuk diratakan pada kulit.

Beza sesuatu pelembab dengan pelembab yang lain ialah kadang kala, pelembab boleh menyebabkan kulit berminyak. Ini adalah kerana sesetengah pelembab menggunakan minyak sebagai salah satu daripada ramuan bahan pelembab tersebut. Ada juga sesetengah pelembab mempunyai “added value” seperti mengandungi sesetengah vitamin seperti Vitamin B12, untuk kesihatan kulit yang lebih optimum.


URB LIFE Hand Care Treatment by MEIKO Japan

URB LIFE Hand Care Treatment ini khas dicipta oleh MEIKO Japan untuk membantu mengurangkan masalah kulit kering. Keistimewaan URB LIFE Hand Care Treatment ini ialah disamping berfungsi untuk melembab, ia juga mampu untuk merawat masalah kulit kering & meningkatkan tekstur kulit supaya lebih sihat.

URB LIFE Hand Care Treatment ini adalah gabungan daripada ketiga2 jenis ramuan diatas (humectants, occlusive agents, emollient) dan juga ramuan dari sumber tumbuhan semulajadi. Gabungan ramuan ini menyebabkan URB LIFE Hand Care Treatment antara yang terbaik di antara jenis pelembab yang ada di pasaran.

Special ingredients URB LIFE Hand Care Treatment by MEIKO Japan

  • Red vitamin “vitamin B12
  • Hyaluronic acid Na
  • Pearl PPT extract (hydrolysis conchiolin)
  • Blended carefully selected nine of herbal extracts – Arnica flower extract, linden extract, chamomile flower extract, calendula flower extract, yarrow extract, St. John’s wort flower / leaf / stem extract, sage leaf extract, mallow flower extract, horsetail extract    

Red vitamin “vitamin B12
Vitamin B12 yang dikenali sebagai Red Vitamin kerana fizikalnya yang berwarna merah. Oleh itu tidak hairanlah URB LIFE Hand Care Treatment berwarna sedikit pink. Antara kebaikan Vitamin B12 pada kulit adalah:

  • Mengelakkan Kulit Kusam
  • Membantu menyembuhkan eczema
  • Mengelakkan kulit kering
  • Menyihatkan kulit
  • Mengelakkan vitiligo (irregular patches on skin)
  • Kulit lebih muda

Hyaluronic acid Na
Hyaluronic acid boleh membantu untuk mengelakkan kehilangan air pada kulit. Jadi ia menjadikan kulit anda lebih lembab & lembut.

Pearl PPT extract (hydrolysis conchiolin)
Ekstrak mutiara ini memang diambil tulen dari mutiara asli. Jadi URB LIFE Hand Care Treatment boleh melembabkan kulit anda dengan pelbagai jenis asid amino & skin peptides.


Blended carefully selected nine of herbal extracts – Arnica flower extract, linden extract, chamomile flower extract, calendula flower extract, yarrow extract, St. John’s wort flower / leaf / stem extract, sage leaf extract, mallow flower extract, horsetail extract  
Gabungan 9 jenis ramuan herba ini membantu melembab, merawat & menyihatkan kulit anda secara lebih berkesan!

URB LIFE Hand Care Treatment by MEIKO Japan
 Berat: 50g

100% ORIGINAL FROM JAPAN 
Untuk order, atau sebarang pertanyaan, boleh PM/SMS/WA
0133986129

 

MEIKO CNY PREORDER SALE!!

MEIKO CNY PREORDER SALE (26 JAN – 30 JAN 2015)

SILA BACA TERMS & CONDITIONS dengan teliti Ya. If xfaham Boleh tanya ‚ėļÔłŹ

TERMS & CONDITIONS
1. Ini adalah PREORDER SALE. Harga yang tertera adalah Harga SALE, iaitu lebih murah dari normal price kami & sudah tentu lebih murah berbanding kedai.
2. Harga yang dipaparkan TIDAK termasuk kos postage.
3. PREORDER SALE ini bermakna, anda membuat order & payment SEPANJANG sale. Barang anda akan dpt expected hujung Februari. Saya akan inform & update tracking number once Barang dah sampai & dipos.
4. Jika anda mahu Cepat, Boleh beli guna normal price kami.
5. Semua produk adalah 100% ORIGINAL JAPAN ATAU JAMINAN WANG ANDA DIKEMBALIKAN.

Untuk order, atau sebarang pertanyaan, boleh PM/SMS/WA
0133986129

Last but not least, HAPPY SHOPPING!!!

1. NR Make Up Base RM35
2. NR Cover Face RM35
3. NR Magical Lipstick RM35
4. NR Silky Lucent Powder RM35
5. NR Pressed Powder RM35
6. NR Summer Cake RM35
7. NR 3D Eyeliner RM35
8. NR Liquid Moisture Foundation RM35 (TIADA DLM GAMBAR)

1. NR Essence Lotion RM40
2. NR Moist Skin Lotion RM40
3. NR Facial Freshener RM40
4. NR Moist Milky Lotion RM40
5. NR Nourishing Pack RM40
6. NR Facial Foam RM40
7. NR Moist Skin Cream RM40
8. NR Night Cream RM40
9. NR Facial Clean RM40

1. OCTARD AC2 Foundation RM45
2. OCTARD Cover Foundation RM45
3. OCTARD Moisture 2 Foundation RM45
4. OCTARD Soft 2 Cake RM45

  
1. MC Cover & Treatment (MCCT) RM58
2. MC Face Powder RM48
3. MC BB Cream RM135
4. MC Lipstick (refill) RM50
 

1. HI CARE Skin Freshener RM29
2. HI CARE Skin Lotion RM29
3. HI CARE Milk Lotion RM29

1. OCTARD EX Milk RM69
2. OCTARD EX Lotion RM69
3. OCTARD EX Savon RM65
4. OCTARD EX Cream RM79
5. OCTARD EX Jelly RM85 (TIADA DALAM GAMBAR)

1. RR Face Mist RM60
2. RR Premium Plant Oil RM109
3. RR SET (Mist + Oil) with FREE GIFT RM165
4. RR Moist Rich Gel RM134

1. SZ Massage Gel RM79
2. SZ Cleansing Cream RM79
3. SZ Facial Cleanser RM79
4. SZ Treatment Clay Mask RM79
5. SZ Black Off Clear RM79
6. SZ Cleansing Oil RM79
7. SZ Conditioning Lotion RM79
8. SZ Moisture Up Emulsion RM79
9. SZ Moisture Up Essence RM79
10. SZ Repair Cream RM79
11. SZ Wrinkle Emulsion RM79

1. SZ WHITE Lotion-C RM79
2. SZ WHITE Milk-C RM79
3. SZ WHITE Base RM79
4. SZ WHITE Cream-C RM79
5. SZ WHITE Gel-GP RM129

1. VE C+ Lotion RM129
2. VE C+ Milk RM129
3. VE C+ Essence RM129
4. VE C+ Cream RM129

100% ORIGINAL FROM JAPAN 
Untuk order, atau sebarang pertanyaan, boleh PM/SMS/WA
0133986129

MAKE UP REVIEW: Naturactor Summer Cake

After few days mencari2 produk yang bagus utk direview (semua produk MEIKO pun mmg bagus, cuma nk pilih tu pening kepala,haha!), so I came out with this product – Naturactor Summer Cake – memandangkan ramai yang bertanya kepada saya & confuse product ni dengan Naturactor Pressed Powder.

Apa itu Naturactor Summer Cake?
Naturactor Summer Cake adalah sejenis foundation yang berbentuk seperti compact powder. Ianya bukan compact powder walaupun ada sesetengah orang menggunakan sebagai compact powder.

Siapakah yang sesuai menggunakan Naturactor Summer Cake?
Naturactor Summer Cake, as the name suggests, ia nya digunakan semasa summer di Jepun. Ini kerana, pada musim panas (summer) kulit orang2 Jepun lebih mudah berpeluh . Jadi untuk iklim seperti di Malaysia yang sentiasa panas sepanjang tahun, Naturactor Summer Cake lebih sesuai bagi mereka yang mempunyai kulit yang mudah berpeluh atau yang mempunyai kulit berminyak.

Bagaimana untuk menggunakan Naturactor Summer Cake dengan betul?
Naturactor Summer Cake WAJIB digunakan dengan menggunakan span yang basah atau span khas untuk Naturactor Summer Cake. Jika anda menggunakan span selain dari span khas utk Naturactor Summer Cake, anda perlu menggunakan span jenis foundation (latex span), bukan span seperti span compact powder.

Amat perlu menggunakan span yang dibasahkan, kerana jika anda menggunakan span kering Naturactor Summer Cake TIDAK akan melekat pada span anda. Jadi anda tidak akan dapat kesan seperti yang sepatutnya.

Span Summer Cake original from MEIKO Japan

Bolehkah Naturactor Summer Cake menggantikan bedak compact?
Naturactor Summer Cake fungsi asalnya adalah untuk foundation bagi yang mempunyai kulit yang cepat berpeluh/oily. Jadi ia tidak sesuai utk digunakan bagi menggantikan compact powder.

Apa perbezaan Naturactor Summer Cake dengan foundation MEIKO yang lain?
Naturactor Summer Cake adalah sangat recommended jika anda mencari foundation powder-based yang memang tahan utk kulit oily/cepat berpeluh. Tetapi jika anda mencari foundation yang tahan lama & coverage yang bagus, anda mungkin perlu mencuba Naturactor/MCCT.

Testimoni customer yang guna Naturactor Summer Cake

Berapa lama 1 bekas Naturactor Summer Cake boleh bertahan?

Jika anda menggunakan Naturactor Summer Cake setiap hari, 1 bekas boleh bertahan sehingga 5-6 bulan. Akan tetapi jika anda jarang menggunakan Summer Cake ini, ianya boleh bertahan sehinggal 1-2 tahun! Jimat kan? ūüôā

Berapa berat Naturactor Summer Cake? 
Berat Summer Cake 16g.

Adakah Naturactor Summer Cake Halal?
Ye, Summer Cake Halal & boleh dibawa solat.

Berapa tone yang available untuk Naturactor Summer Cake?
Ada 5 tone yang available seperti berikut:

Tone utk Naturactor Summer Cake

#630 – Tone paling cerah , sesuai utk tone seperti Emma Maembong
#642 – Tone kedua cerah, sesuai utk tone seperti Nelyda Senrose
#643 – Tone melayu cerah, sesuai utk tone seperti Nora Danish
#650 – Tone sawo mtg/medium/natural, sesuai utk tone seperti Fasha Sandha
#670 – Concealer, utk tutup cela seperti jerawat/jeragat

Berminat utk order Naturactor Summer Cake atau any MEIKO Product ORIGINAL FROM JAPAN?
To order: SMS/WHATSAPP 0133986129
Email: zunitaramli@gmail.com
Facebook: facebook.com/naturactorcollectionspage
Instagram: @elegancecosmetics

[TIPS] Bagaimana Untuk Membersihkan Peralatan Make Up Anda?

Selepas beberapa ketika blog ini “sunyi” tanpa update (sebenarnya mencari idea untuk update) so saya dapat idea utk update tips ni.

Bila kita katakan mengenai pembersihan alatan make up, saya pasti ramai antara kita mungkin memandang ringan perkara ini. Percayalah, memang SANGAT penting untuk membersihkan alatan make up anda frequently. Alatan make up yang kurang bersih menyebabkan jangkitan bakteria pada kulit anda — penyebab masalah jerawat dan sebagainya!

Percaya atau tidak, walaupun kita dalam era serba canggih, masih BELUM ada alatan khas yang dicipta utk membersihkan alatan make up dengan mudah. Anda masih perlu melakukannya secara MANUAL. Sedih kan? ūüôĀ Tapi takpe, saya akan share beberapa tips untuk membersihkan alatan make up anda dengan MUDAH!


SPAN MAKE UP
1. Basah. Basahkan span make up anda dengan air suam.
2. Basuh. Gunakan beberapa titik baby shampoo & basuh span make up anda. Pastikan kesan2 foundation tertanggal dengan bersih.
3. Bilas. Bilas sehingga bersih.
4. Kering. Keringkan span tersebut dengan menggunakan tuala bersih. Jika anda mahu, boleh biarkan sehingga kering.
5. Ulang. Span make up hendaklah dibersihkan sekurang2nya sekali dalam masa 2 minggu atau apabila ia kelihatan tidak bersih. Pembersihan secara berkala boleh menjamin kebersihan span.

BERUS MAKE UP
1. Basah. Bersihkan berus dengan air mengalir ke bawah kerana jika tidak, ia boleh merosakkan berus anda.
2. Bersih. Bersihkan berus dengan menggunakan baby shampoo. Bilas & ulang sehingga berus betul2 bersih.
3. Menyahkuman. Bila berus anda telah bersih, sekarang anda boleh menyahkuman. Campurkan 2 bahagian air & 1 bahagian cuka ke dalam bekas. Rendamkan berus ke dalam bekas dalam 1-2 minit. Bilas dengan air  bersih.
4. Kering. Keringkan dengan tuala bersih & biarkan semalaman untuk kering. Pastikan berus lay flat atas tuala.
5. Ulang. Berus make up hendaklah dibersihkan sekurang2nya sekali seminggu. Pembersihkan secara berkala boleh menjaga kebersihan span.

BERUS RAMBUT
1. Persediaan. Buang sisa rambut yang ada melekat pada berus rambut anda. Gunakan sikat rambut atau pencungkil gigi jika perlu.
2. Rendam. Rendamkan ke dalam bekas yang berisi air & campur beberapa titik baby shampoo. Jika berus rambut anda dari plastik boleh rendam sepenuhnya, jika mengandungi fabrik, rendam bahagian berus sahaja.
3. Scrub. Untuk pembersihan yang lebih baik, gunakan berus gigi yang lama (tak guna lagi) kemudian gosokkan pada bahagian berus. Ulang sehingga bersih.
4. Kering. Kering & letakkan atas tuala bersih. Pastikan bahagian berus mengadap tuala untuk memastikan air jatuh ke atas tuala. Biarkan semalaman.
5. Ulang. Berus rambut hendaklan dicuci sekurang2nya sekali sebulan. Pembersihan secara berkala boleh menjaga kebersihan berus.

ALATAN BESI (METAL TOOLS)
1. Basuh. Untuk alatan besi, basuh dengan air bersih & sabun antibakteria.
2. Bersih. Bersihkan menggunakan alkohol . Jika alatan tersebut akan digunakan pada muka anda, boleh bersihkan dengan air bersih. Jika tidak, tidak perlu.
3. Ulang.  Alatan besi hendaklan dicuci sekurang2nya 2 kali sebulan. Pembersihan secara berkala boleh menjaga kebersihan alatan besi.

Berminat utk order any MEIKO Product ORIGINAL FROM JAPAN?
To order: SMS/WHATSAPP 0133986129
Email: zunitaramli@gmail.com
Facebook: facebook.com/naturactorcollectionspage
Instagram: @elegancecosmetics

Sumber asal: Makeup.com

IMPORTANT NOTICE!!

Kindly be informed yang FACEBOOK Naturactor Collections sudah bertukar kepada FACEBOOK PAGE. Link yang baru adalah: www.facebook.com/naturactor.collections
.
Kesan kepada anda:
1) Pada yg mmg “Friend” dgn NC di FACEBOOK, anda akan automatically menjadi LIKERS
2) Jika anda adalah “Followers” di FB NC, mungkin anda perlu manually like FACEBOOK Page ini nanti
3) Anda PERLU klik “get notifications” from NC PAGE ini nanti utk memasuk kan anda SENTIASA DAPAT POST dari kami termasuk announcement Jika ada SALE/PROMO/ dsb
.
Saya tidak lagi dapat berinteraksi dengan anda seperti sebelum ini,. Boleh private msg for anything & boleh komen pada setiap gambar yang saya upload ya.

PENTING!! Bila anda klik “LIKE”, sila klik sekali “GET NOTIFICATIONS” bagi memastikan anda tak terlepas any update/post/promo dari kami.

Juga pada yang dah msg saya tentang pembayaran malam tadi… pleaseeee DO MSG me again. Saya dah HILANG SEMUA message anda T_T
.
.
Anything boleh SMS/WA 0133986129
#elegancecosmetics #naturactorcollections

VERY IMPORTANT ANNOUNCEMENT!!

VERY IMPORTANT ANNOUNCEMENT
.
Salam & morning people ?
.
Kindly be informed yang FACEBOOK Naturactor Collections TIDAK  dapat diakses buat sementara waktu. Facebook NC sedang dalam proses converting to FACEBOOK PAGE. .
.
Kesan kepada anda:
? 1) Pada yg mmg “Friend” dgn NC di Facebook, anda akan automatically menjadi LIKERS
? 2) Jika anda adalah “Followers” di FB NC, mungkin anda perlu manually like FACEBOOK Page ini nanti
? 3) Anda PERLU klik “get notifications” from NC PAGE ini nanti utk memasuk kan anda SENTIASA DAPAT POST dari kami termasuk announcement Jika ada SALE/PROMO/ dsb
.
Once done converting to FB PAGE, Saya akan share link di sini utk memastikan TIADA yg tercicir & anda boleh LIKE FB itu nanti. Saya Amat memohon Maaf atas kesulitan & ianya tidak dpt dielakkan kerana ini adalah polisi terbaru dari Facebook.
.
.
Anything boleh SMS/WA 0133986129 ??
#elegancecosmetics #naturactorcollections

Tips: Steps by Steps Bagaimana Menyapu Foundation secara Flawless Menggunakan Span?

Saya banyak juga terima soalan dari customer tentang teknik yang betul untuk apply foundation bagi nampak perfectly flawless & tahan lama.

Tapi tahukah anda, penggunaan jenis span juga mempengaruhi hasil make up anda? Banyak expert prefer guna brush sebenarnya, tp saya personally lagi suka guna span foundation ūüôā

Span foundation yang saya gunakan adalah from brand MEIKO Japan. Span ni bagi saya mmg worth dengan harga, sebab span ni boleh tahan guna setahun lebih tanpa koyak/rosak. Hasil guna foundation dengan span ni memang terbaik! Pemilihan span juga memang sgt penting, jika anda menggunakan span jenis lain, make sure anda gunakan span yang masih elok & xkoyak. Sebab span yang rosak akan menghasilkan foundation yang flacky & xrata.

Pelbagai jenis span foundation di pasaran, tapi span foundation yang berkualiti memberi hasil yang terbaik

Untuk mendapatkan foundation yang flawless, anda perlukan:

  • Foundation sponge – recommended guna MEIKO Foundation Sponge
  • Foundation – Naturactor Cover Face/ Octard/ MCCT atau any foundation yang anda guna
  • Loose Powder sebagai finishing powder – tak wajib tapi highly recommended

Cara penggunaan:

  • Cuci muka. Pastikan muka anda bersih dari sebarang kotoran
  • Jika anda menggunakan moisturizer, apply moisturizer dahulu
  • Basahkan span foundation. Sapu sedikit pada foundation & apply pada kawasan yang ada cela dahulu contohnya seperti eyebag (lingkaran gelap bawah mata), jerawat, jeragat. Concentrate pada kawasan ini dahulu
  • Apabila cela sudah cover, apply pada kawasan yang lain pula. Ratakan dengan nipis foundation tadi.
  • Sebagai finishing, boleh apply loose powder pada seluruh muka untuk dapatkan make up yang lebih gebu.


EXTRA: Apabila muka anda berpeluh, JANGAN sesekali lap muka anda dengan tisu! Sebaiknya cuma touch up dengan compact powder shj. Ini dapat memastikan make up anda tahan lebih lama ūüôā

Harap tips ringkas ini dapat membantu! Ini cara saya, anda pula bagaimana? ūüėČ

NATURACTOR SUMMER CAKE vs NATURACTOR PRESSED POWDER

Ramai sangat2 tanya saya apa beza Naturactor Summer Cake & Naturactor Pressed Powder ni? Ramai confuse sbb bentuk mcm nak sama, tp sebenarnya memang BERBEZA!

NATURACTOR SUMMER CAKE
Naturactor Summer Cake, seperti nama ianya sesuai dipakai pada waktu “Summer” atau Musim Panas. Tetapi memandangkan di Malaysia sepanjang tahun memang Musim Panas (& musim hujan hujung tahun ;p), so summer cake ni mmg sesuai dipakai sepanjang tahun di Malaysia.

1. Jenis kulit
Kebiasaannya, pada musim panas ramai orang mudah berpeluh. Ini membuatkan Naturactor Summer Cake sangat sesuai dipakai pada Musim Panas kerana ianya menyerap peluh dengan sangat efektif! Kalau di Malaysia, ianya sesuai dipakai oleh orang yang berkulit berminyak (oily skin) & juga bagi mereka yang sangat mudah berpeluh.

2. Fungsi
Walaupun dalam bentuk seakan bedak kompak (compact powder), tetapi jangan tersilap! Naturactor BUKAN sejenis bedak kompak tetapi adalah FOUNDATION. Oleh itu, Naturactor Summer Cake ini PERLU dipakai dengan span basah/lembab. Jangan pakai dengan span kering ya, confirm xjadi.

3. Cara penggunaan
Disebabkan Naturactor Summer Cake ini adalah FOUNDATION, jadi ia WAJIB dipakai dengan menggunakan SPAN BASAH atau SPAN KHAS bagi summer cake ni. Jika anda menggunakan span kering, Naturactor Summer Cake TIDAK akan melekat pada span kering, jadi anda tidak akan dapat hasil seperti yang diharapkan.

NATURACTOR PRESSED POWDER
Naturactor Pressed Powder — sama seperti nama — adalah powder yang di”pressed”kan atau bahasa mudahnya bedak kompak (compact powder).

1. Jenis kulit
Naturactor Pressed Powder sesuai digunakan utk semua jenis kulit – samada normal, kering, berminyak mahupun kombinasi. Akan tetapi, jika anda mahu menggunakan Pressed Powder sahaja, ianya lebih sesuai bagi mereka yang berkulit dry/normal. Jika anda mahu membuat as finishing touch atau touch up sahaja (pakai lepas foundation), semua jenis kulit sesuai pakai.

2. Fungsi
Seperti yang dinyatakan di atas, Naturactor Pressed Powder adalah bedak kompak. Ianya sesuai dipakai sebagai finishing powder (selepas guna foundation) ataupun sebagai touch up powder.

3. Cara penggunaan
Naturactor Pressed Powder boleh digunakan dengan span kering SAHAJA. Anda tidak perlu basahkan span utk menggunakan Pressed Powder ni. Nanti basah, susah pulak nk apply compact powder ni kan? -.-“

Perbezaan Naturactor Summer Cake dan Naturactor Pressed Powder. *Harga adalah sah semasa artikel ini ditulis, tidak termasuk pos.

To order: SMS/WHATSAPP 0133986129
Email: zunitaramli@gmail.com
Facebook: facebook.com/naturactorcollectionspage
Instagram: @elegancecosmetics